WeekendowaPiekarnia
Blog > Komentarze do wpisu

Migdałowe ciacha

Ostatnio odkryłam świetne źródło przepisów: anglojęzyczne książki kucharskie, które wynajduję w ciuchlandach. Teraz w prawie każdym lumpeksie jest koszyk lub półka z książkami, a wśród nich prawdziwe kulinarne perełki.

Ten przepis pochodzi z mojego ostatniego nabytku: "The Big Book of Beautiful Biscuits" serii The Australian Women's Weekly. O tym wydawnictwie naczytałam się i naoglądałam między innymi na blogu Dorotuś. Możecie sobie wyobrazić moje zaskoczenie i radość gdy natrafiłam na tą książkę. Pełno w niej wspaniałych przepisów, a do każdego dołączone jest bardzo apetyczne zdjęcie. Długo nie mogłam się zdecydować, który przepis wypróbować jako pierwszy.

Przepis lekko zmodyfikowałam. Wychodzi ok. 15 niedużych ciasteczek.

Składniki:

1 białko,

1/2 łyżeczki miodu,

120 g migdałów,

1/3 szklanki cukru,

kilka łyżek cukru pudru,

płatki migdałów do przybrania

Migdały zmielić (ja zmieliłam migdały ze skórką, choć można je najpierw sparzyć i obrać) lub kupić już mielone i wymieszać z cukrem. Białko ubić z miodem na sztywną pianę i wymieszać z migdałami. Wstawić do lodówki na ok. 12 h.

Łyżeczką nabierać porcje masy migdałowej i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać je w cukrze pudrze i układać na papierze do pieczenia. W każdą kulkę wcisnąć po kilka płatków migdałowych i rozpłaszczyć ciastka łyżeczką. Piec około 20 min, aż do zrumienienia.

Ciasteczka wychodzą lekko kruche z ciągnącym, miękkim środkiem.  

piątek, 25 kwietnia 2008, aklat
Tagi: miód

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2008/04/25 12:51:44
Wygladaja przesmacznie!!! :)
-
2008/04/25 22:31:28
Ale niespodzianka! Wykupiłabym wszystkie egzemplarze ;))
śliczne ciastka!
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/04/25 22:33:38
Mniamuśne ! Uwielbiam wszelkie marcepanowe słodkości :)
-
2008/04/26 14:09:28
Dziękuję :)

Nawet mi nie przyszło do głowy, że mogą smakować marcepanowo. I dobrze, bo marcepanu nie znoszę i pewnie bym ich nie upiekła. :)