WeekendowaPiekarnia
Blog > Komentarze do wpisu

Panna cotta

Na czekoladowy weekend, organizowany przez Beę z Mojej Kuchni, miałam mnóstwo czekoladowych planów. Im bliżej było do weekendu tym więcej miałam pomysłów i przepisów do wypróbowania :) Prawdopodobnie nie zdążyłabym ich wszystkich zrobić przez rok, a na coś w końcu musiałam się zdecydować. I właściwie w ostatniej chwili wybrałam panna cottę (po włosku: "gotowaną śmietankę"). Prawda, że w oryginale nazwa brzmi o wiele lepiej :) A jak smakuje!

Panna cotta ma lekką, kremową konsystencję, a dodatek białej czekolady podkreślony odrobiną wanilii sprawia, że nie można jej się oprzeć.

Obecną w większości przepisach żelatynę zastąpiłam agarem, dzięki czemu każdy może się cieszyć tym deserem.

Składniki:

200 ml śmietanki 30%,

200 ml mleka,

1 tabliczka białej czekolady,

1 łyżka cukru waniliowego,

1 łyżeczka agaru

Do ozdobienia:

czekolada deserowa

Śmietankę, mleko, pokruszoną czekoladę i wanilię podgrzać w rondelku, aż czekolada się rozpuści i zdjąć z ognia. Agar rozprowadzić w garnuszku z kilkoma łyżkami wody, dodawać powoli ok. 1/2 szklanki gorącej śmietanki i cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu. Gdy agar się całkowicie rozpuści, przelać go do pozostałej śmietanki i jeszcze chwilę podgrzewać, aż będzie bliski zagotowania.

Przelać masę do foremek i schłodzić je w lodówce. Foremki można wcześniej posmarować odrobiną stopionego masła, żeby łatwiej było wyciągnąć deser.

Schłodzoną panna cottę należy przełożyć na talerzyki i ozdobić wiórkami z czekolady.  Najlepiej użyć czekolady deserowej, która zrównoważy słodki smak deseru.

sobota, 21 lutego 2009, aklat

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
bea.moja.kuchnia
2009/02/21 14:57:16
Jaka cudna! I ta foremka! Slicznie Ci z niej 'wyskoczyla' ta roza :)
-
olalala77
2009/02/21 15:48:37
Wygląda pysznie i pięknie :). Super wyszła ta panna cotta w różanej foremce. Cudny deser :)!
-
Gość: asieja, *.elblag.dialog.net.pl
2009/02/21 16:11:30
ja na pewno nie mogłabym się oprzec
wygląda przeuroczo!! :-)
-
adda73
2009/02/21 16:45:39
cudowne są te białe róże i na pewno pysznie smakują :)
-
Gość: lud_, *.promax.media.pl
2009/02/21 17:53:33
Wyglądają prześlicznie. I wreszcie ktoś podał dokładne proporcje agaru dla panna cotty :)

Powiedz mi tylko aklat, ile i jakiej mniej więcej wielkości różyczek Ci wyszło z tego przepisu? Bo ja bym chciała tak na 2-3 średnie porcje, i nie wiem czy i jak zmniejszać proporcje...

I czy są bardzo słodkie?
-
Gość: Monsai, *.eimg.pl
2009/02/21 18:31:47
przepięknie ci wyszła różyczka, cudeńko :) ja narazie w tej formie tylko piekłam, ale widzę, że na zimno również śliczne rzeczy wychodzą :)
-
2009/02/21 21:30:22
Jak piękna!!!
-
2009/02/21 22:22:26
Dziękuję za miłe komentarze :)

Lud_ wyszło mi pięć niedużych różyczek (sprawdziłam, mają ok. 100 ml :-)), wydaje mi się że taki deser można kilka dni przechowywać w lodówce, więc powinno być akurat :)
a deser jest dosyć słodki, więc spokojnie można dać mniej czekolady :)
-
Gość: Ewa, *.b-ras1.srl.dublin.eircom.net
2009/02/21 22:41:33
Zawsze pana cotta wydawala mi sie bardzo sztywna, wrecz plastikowa. Ty udowodnilas, ze to lekki mus prawie. I dlatego mysle, ze skusze sie w koncu.
Super pomysl na wykorzystanie rozyczkowych foremek :D
-
2009/02/21 23:45:31
Ewo, cieszę się że ci się podoba.
Do tej pory, wszystkie tego typu desery wychodziły mi dosyć sztywne (jak dla mnie za sztywne), a tym razem udało mi się idealnie trafić z proporcjami i tak jak piszesz to jest prawie mus, który przy poruszaniu talerzykiem delikatnie się trzęsie :)
-
2009/02/22 10:49:35
Och, cudowna jest ! Od tej chwili zaczynam o niej marzyc! :)) Super :)
-
2009/02/22 22:06:00
Majanko dziękuję, ale nie ma co marzyć, trzeba spróbować ;-)
-
Gość: lud_, *.promax.media.pl
2009/02/23 15:32:19
Aklat, dziękuję za odpowiedź, myślę, że zrobię na jutro, ze zmniejszoną ilością czekolady (powiedzmy 60-70g, myślisz że to nie wpłynie negatywnie na konsystencję?).

I jeszcze małe pytanie, mam nadzieję że zdążysz mi odpisać ;), czy można robić w porcelanowych filiżankach, wyskoczą z nich potem?
-
poswiatka
2009/02/23 22:24:19
Ja chcę taką foremkę.. Zdecydowanie tak. :-) Bardzo ładna kompozycja.. i w ogóle... :-)
-
2009/02/24 11:24:08
Lud_ na pewno można też zrobić w filiżankach, jeśli nie będą chciały same wyjść (choć nie powinno być z tym problemu), możesz wstawić je na chwilę do miseczki z gorącą wodą, a co do konsystencji to nie jestem pewna, może zwiększ odrobinę ilość agaru, i daj taką bardziej czubatą łyżeczkę, ale to tylko moje przypuszczenia :) Daj znać czy Ci smakowało jak zrobisz :)

Poświatko bardzo dziękuję :) Tę foremkę kupiłam w Lidlu, co jakiś czas pojawiają się tam bardzo fajne, kuchenne przydasie :)
-
anoushka.en.cuisine
2009/02/24 14:44:44
bardzo lubie biale roze !
a te, na dodatek , musza byc jeszcze smaczne :)
-
2009/02/25 09:54:44
Oj są, są, a raczej były :D
-
Gość: werka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/06/08 22:44:20
heej, a gdzie się kupuje ten agar ?
-
2009/06/09 23:02:16
Ja swój kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością :)
Pozdrawiam