WeekendowaPiekarnia
Blog > Komentarze do wpisu

Wulkaniczne ciasteczka

 

Podwójnie czekoladowe o bardzo intensywnym smaku ciasteczka, które wyglądają jak zastygła lawa. To moje nowe odkrycie i kolejna propozycja na czekoladowy weekend Bei. Gorąco je wam polecam, nie wymagają właściwie żadnego zachodu, gdyż ciasto przygotowuje się w czasie gdy grzeje się piekarnik. Znikają, niestety, równie szybko i gdy upiekłam je pierwszy raz, kilka dni temu nie doczekały się sfotografowania. Z wielką przyjemnością "musiałam" upiec je raz jeszcze. Tym razem wzbogacając o odrobinę chilli, która wspaniale komponuje się z czekoladą, nadając tym ciasteczkom ognistego charakteru.

Przepis Marthy Stewart, lekko zmodyfikowany.

Składniki:

pół tabliczki czekolady deserowej,

2 łyżki masła,

1 jajko,

1/3 szklanki drobnego cukru,

1 łyżka cukru waniliowego,

1/2 szklanki mąki,

po szczypcie soli, proszku do pieczenia i chili,

ok. 2/3 szklanki czekolady deserowej, drobno posiekanej

Pół tabliczki czekolady rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia, dodać jajko, cukier i cukier waniliowy, dokładnie wymieszać. Mąkę wymieszać z solą, proszkiem i chili i wymieszać z rozpuszczoną czekoladą. Na końcu wsypać posiekaną czekoladę i wymieszać.

Masa powinna być dosyć lepka, ale nie lejąca. Nakładać łyżką ciasto na papier do pieczenia, zachowując spore odstępy. Piec ok. 12-15 min. Podczas pieczenia ciasto się rozlewa i ciastka wychodzą raczej płaskie i duże.

Z podanych proporcji wychodzi 8 naprawdę dużych ciastek.

niedziela, 22 lutego 2009, aklat

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
nette7
2009/02/22 21:27:47
Pysznie wyglądają :D, a ten dodatek chilli jest conajmniej zachęcający...;)
-
2009/02/22 22:02:59
Nette bardzo mi miło :) A dodatek chili był niezbędny, żeby ciasteczka zasłużyły na swoją "wulkaniczną" nazwę :)
-
2009/02/22 22:29:15
Och ,ale superaśne są! Jesli szybko się je przygotowuje to ważna zaleta. :) A wyglądają smacznie , aż chce się sięgnąć :))
-
atina_bc
2009/02/23 08:35:36
Ależ pysznie wyglądają:) Idealne do szklaneczki mleka:)
-
Gość: asieja, *.elblag.dialog.net.pl
2009/02/23 09:24:34
ten dodatek chilli mnie szczególnie zainteresował
nigdy nie jadłam takich ciasteczek
a wyglądają pyyysznie:-)
-
olalala77
2009/02/23 11:59:48
Cudowne ciasteczka :). Wyglądają bardzo czekoladowo, a szczególnie pyszne muszą być z pikantnym chilli :). Mniam ;).
-
2009/02/23 12:19:14
Dziękuję :)
Atino, właśnie tak powinno się je jeść, popijane zimnym mlekiem, wtedy smakują najlepiej :)
-
malgorzata.dz
2009/02/23 22:13:13
Nooo, jeśli wulkaniczne, to rzeczywiście chilli jak znalazł. :)
-
poswiatka
2009/02/23 22:22:33
Hum.. To musi byc cudowny lek na zły humor... :-)
-
2009/02/24 11:47:55
Nie tylko na zły humor :D