WeekendowaPiekarnia
Blog > Komentarze do wpisu

Słodko-słone ciasteczka z karmelem

Gdy kilka dni temu zobaczyłam te ciasteczka na blogu Baking Obsession wiedziałam, że nie będę mogła im się oprzeć. Nie dość, że zdjęcia są zachwycające, to główny składnik: słodko-słony karmel, tak podziałał na moją wyobraźnię i kubki smakowe, że szybko upiekłam ciasteczka i ozdobiłam je kleksem tego wspaniałego w smaku karmelu. Kilka ziarenek gruboziarnistej morskiej soli dodatkowo podkreśla słony smak i sprawia, że ciasteczka smakują wyjątkowo wybornie.

Zainspirowana przepisem Very, zrobiłam własną wersję tych ciasteczek. Kruche, razowe spody w smaku przypominają ciasteczka digestive, a zrobiony przeze mnie karmel jest bardzo prosty, uszlachetniony jedynie odrobiną soli i wanilii.

Z podanych proporcji wychodzi ok. 20 ciasteczek.

Składniki na ciasteczka:

70 g miękkiego masła,

60 g drobnego cukru,

1 jajko,

120 g mąki razowej pszennej,

100 g mąki białej pszennej,

1/2 łyżeczka soli,

szczypta proszku do pieczenia

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i utrzeć razem. Wsypać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać, aż powstaną grudki. Dłońmi zlepić ciasto w kulę i schłodzić w lodówce.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, toczyć z niego kulki, lekko spłaszczać i kłaść na papierze do pieczenia. Końcem drewnianej łyżki robić w cieście wgłębienia. Ciasteczka piec ok. 15-20 min, aż zaczną się rumienić. Wyjąc z piekarnika i ostudzić.

 

Składniki na karmel:

100 g cukru,

120 g śmietanki kremówki,

1 łyżka masła,

1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej,

1 łyżeczka cukru waniliowego

Cukier podgrzewać w niewielkim rondelku. Gdy zacznie się topić przy brzegach delikatnie mieszać, żeby się nie przypalił. Gdy cukier się skarmelizuje i nabierze jasnobrązowego koloru dodać masło i mieszać, aż się rozpuści. Następnie wlać śmietankę (Uwaga! może pryskać) i gotować mieszając, aż karmel się rozpuści i zgęstnieje. Gotowy karmel zdjąć z ognia, dodać sól i cukier waniliowy i dokładnie wymieszać.

Dodatkowo:

gruboziarnista sól do posypania

Napełniać zagłębienia w ciasteczkach lekko ostygłym karmelem. Wierzch posypać kilkoma ziarenkami soli.

Smacznego!

niedziela, 15 marca 2009, aklat

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
ugotujmy
2009/03/15 13:20:14
są cudne
lubię słodko słonawe połączenia
takie zachęcające zdjęcia,
że i ja cisteczkowa maniaczka
zapisuję przepis:-)
-
2009/03/15 13:31:43
ja chyba te nim się nie będę mogła za długo oprzeć ,wyglądają pięknie ,cudnie , smaczniutko i nie wiem jeszcze jak :))))
Cudo
-
2009/03/15 16:12:14
Ugotujmy :) Bardzo mi miło, zaręczam, że równie cudnie smakują ;-)

Margot, mam nadzieję, że się nie oprzesz ;-) dziękuję bardzo za miły komentarz :)
-
bea.moja.kuchnia
2009/03/15 17:00:37
Podoba mi sie 'spod' z razowa maka :) moze nawet zrobie z orkiszowa?
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/03/15 17:44:11
te ciasteczka to coś dla mnie! uwielbiam karmel a i dodatkowym plusem jest użycie mąki razowej więc koniecznie muszę je niedługo zrobić!;-) pozdrawiam
-
2009/03/15 18:47:45
Bea, od jakiegoś czasu miałam ochotę na takie "zdrowsze" ciasteczka :) już mi się prawie udało je upiec :)

Witaj Gościu :) mam nadzieję, że posmakują Ci tak samo jak mi. Pozdrawiam serdecznie :)
-
majanaboxing
2009/03/16 11:20:41
Swietne ciasteczka! Ciekawe połączenie, muszę kiedyś spróbować. Apetycznie wyglądają:)
-
olalala77
2009/03/16 19:25:11
Pięknie wyglądają :). Szczególnie ten karmel ma taki piękny kolor. Masz rację - jest coś szczególnego w tym połączeniu słonego ze słodkim :). Mniam!
-
2009/03/17 12:54:39
Majanko dziękuję bardzo :)

Olalala dziękuję :) Karmel uwielbiam, między innymi za ten wspaniały bursztynowy kolor :)
-
gnamgnam
2009/03/20 10:00:22
Bardzo mi się podobają, jak ten karmel spływa z tego ciasteczka.. :) to aż aż nieprzyzwoite ujęcie :P
Pozdrawiam
-
2009/03/20 17:53:43
Aga :D
W stosunku do tych ciasteczek mam tylko bardzo niewinne skojarzenia, a mianowicie takie, że powinnam je upiec raz jeszcze ;-)
-
vespertinee
2009/03/22 14:29:00
Oglądam sobie Twego bloga, Aklat. I podoba mi się. Zwłaszcza te ciasteczka, śliczne.
-
2009/03/22 19:46:19
Vespertinee dziękuję. Bardzo mi miło ciebie gościć :)
-
Gość: derris, *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie
2009/03/24 15:38:09
Piekne ciasteczka od razu musialm je miec i oczywiscie kompletna klapa :(Moze innym razem wyjda..a takie apetyczne sa.
-
2009/03/24 16:19:33
A co nie wyszło? Mam nadzieję, że następnym razem wyjdą tak jak powinny :)
-
usmiecham-sie
2009/03/25 19:55:38
To ja aklat szaleję wraz z Tobą na punkcie tych ciastek. I juz nawet wiem kiedy je zrobię :)
-
2009/03/30 14:13:50
Bardzo się cieszę, mam nadzieję, że będą Ci smakować tak jak mi :)
-
szalonymuchomor
2009/09/19 12:31:32
Tak, nie ma to jak karmel. :]
-
2009/09/19 21:43:08
Zdecydowanie :) Namiętnie kolekcjonuje (i wypróbowuje) karmelowe wypieki i ciągle mi mało :)