WeekendowaPiekarnia
Blog > Komentarze do wpisu

Weekendowa piekarnia #24

WeekendowaPiekarnia

W tym tygodniu mam zaszczyt poprowadzić kolejną Weekendową Piekarnię, to już nasze* 24. spotkanie. Dziękuję Margot za powierzenie mi tej funkcji :) Tak szczęśliwie się składa, że w ten weekend wypada też pierwszy dzień wiosny (jest co świętować!), dlatego wybrałam bardzo wiosenny chleb. Przepis jest prosty, więc jego wykonanie nie powinno przeszkodzić w sobotnio-niedzielnym spacerze, a główny składnik - świeży koperek - nada bochenkowi prawdziwie pierwszowiosenny charakter.

Przepis pochodzi ze strony Scrapping the Skillet. W przepisie zachowałam oryginalne miary (jeśli ktoś będzie z nich korzystał to przypominam, że 1 cup = 250 ml), a w nawiasach znajdują się wagowe odpowiedniki przeliczone na gramy.

Chleb ze świeżym koperkiem

Sponge:

1 cup (226,7 g) letniej wody,

1/2 łyżeczki drożdży instant,

1 1/4 cup (148,8 g) mąki chlebowej,

1/4 cup (28,3g) mąki **

Ciasto właściwe:

cały sponge,

1 cup (58,6 g) świeżego koperku, posiekanego,

226,7 g jogurtu naturalnego,

1 1/2 łyżeczki soli,

1/2 łyżeczki drożdży instant,

1 1/4 - 1 1/2 cup (148,8 - 177 g) mąki chlebowej,

1 1/4 - 1 1/2 cup (148,8 - 177 g) mąki **

 

Wymieszać składniki sponge i zostawić pod przykryciem na 3-12 h, w temperaturze pokojowej. 

Sponge wymieszać z resztą składników, mąkę najlepiej dodawać partiam i dostosować jej ilość do wilgotności ciasta. Wyrabiać 5 minut (jeśli mikserem to na 2 prędkości). Pozostawić ciasto na 10 minut, żeby odpoczeło i powtórnie zagniatać przez 5 min. Ciasto umieścić w lekko naoliwionej misce i zostawić do wyrośnięcia na 1 h lub do momentu, aż  podwoi swoją objętość. Uformować 1 lub 2 bochenki dowolnego kształtu. Bochenki pozostawić do wyrośnięcia na 45-90 minut. 

Rozgrzać piekarnik do  250 stopni mniej więcej w połowie czasu wyrastania chleba. 10 minut przed pieczeniem wstawić do piekarnika naczynie z wodą. Temperaturę w piekarniku przykręcić do 220 stopni i wstawić bochenek. Piec 15 minut, po tym czasie wyjąć naczynie z wodą i piec kolejne 10-15 minut. Gotowy bochenek powinien wydawać głuchy odgłos jeśli się go popuka od spodu. Pozostawić chleb na kratce na 2 h, aż zupełnie ostygnie.

 

* udało mi się uczestniczyć dopiero w czterech edycjach :)

** w oryginale jest to white whole wheat flour, czyli mąka typu 1600, w Polsce raczej niedostępna, ale można użyć mąki razowej typ 2000 i chlebowej w proporcjach 3:1 i powinno się zgadzać (mniej więcej :)) 

wtorek, 17 marca 2009, aklat
Tagi: koperek jogurt

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2009/03/17 15:24:57
Ja napewno upiekę, koperek bardzo cenię i lubię w kuchni a chlebek z nim będzie pyszny!!!
-
ugotujmy
2009/03/17 15:29:32
czyli będzie chlebowo zielono i wiosennie:-)
-
Gość: zawszepolka, *.gmc-uk.org
2009/03/17 15:59:47
Zapisuje sie! :))))
-
aga-aa
2009/03/17 16:02:37
z małym poślizgiem ale upiekę :)
-
poswiatka
2009/03/17 17:28:24
Zakasuję rękawki i najpóźniej w niedzielę ten pyszny chlebek znajdzie się na moim blogu ( i w moim żołądku!) :-D

świetny przepis, bardzo mi się podoba. :-))))))))))))
-
Gość: reve82, *.generic-hostname.arrownet.dk
2009/03/17 17:28:35
ja bym chętnie z Wami w te weekendy piekła...ale te mąki...skąd ja mam je brać...mąka taka, mąka siaka, mąka owaka...ja się absolutnie na tym nie znam...a jak użyję innych mąk, to co wtedy? myślicie że mam eksperymentować? mam do dyspozycji mąkę pszenną, najzwyklejszą, na której nawet żadnego numerka nie dają, mam pełnoziarnistą, fajna tak grubomielona, mam też żytnią, a te mąki chlebowe - to o co z nimi chodzi...na pewno widziałam w sklepach mąki takie typu specjalna na chleb taki a taki przykładowo francuski, słonecznikowy..ale one też bez cyferek są...więc co mi doradzicie? i czy ktoś się w ogóle łapie w tej mojej pisaninie?
-
tilianara
2009/03/17 17:51:54
Piszę się na ten ciekawy i wiosenny chlebek :)
-
kasiac01
2009/03/17 18:47:44
Ja też sie zapisuję!!!
-
2009/03/17 18:54:24
Cieszę się, że przepis wam się podoba i że jest tyle chętnych by go upiec :)

Reve, wysłałam ci maila z kilkoma informacjami i linkami, mam nadzieje że będa pomocne i że weźmiesz udział we wspólnym pieczeniu :)
-
Gość: reve82@tlen.pl, *.generic-hostname.arrownet.dk
2009/03/17 19:22:07
Aklat - dzięki serdeczne...poczytam to co mi wysłałaś..i przyłączam się do wspólnego pieczenia weekendowego:)
-
mafilka
2009/03/17 20:18:10
Zwarta i gotowa, choć koperek dopiero wysiany ;)
-
Gość: anooshka, *.ip.primehome.com
2009/03/17 21:15:35
Chlebek trafia w moje smaki, wiec count me in!!
Musze pamietac,aby kupic koperek ;)
-
lis_ka
2009/03/17 23:12:05
Bardzo mi się podoba ten chlebek. Postaram się dołączyć do Piekarek :)
-
atina_bc
2009/03/18 10:55:45
Ja też się zapisuje:)
-
ptasia
2009/03/19 12:22:08
Piszę się po przerwie wakacyjnej!
PS. Też mam mezzalunę vel nóż kolebkowy - przyjechał z nami jako pamiątka z Lienzu ;)
-
ptasia
2009/03/19 13:18:21
Aha - mam mąkę graham typ 1850, macie jakieś sugestie, jak ją zmieszać z białą, by było 1600?
-
mafilka
2009/03/19 16:43:19
Ptasiu, też mam 1850 i po dłuższym zastanowieniu nie będę nic kombinować, upiekę na niej i już :-)
-
Gość: , *.aster.pl
2009/03/19 19:16:45
Z przyjemnością wezmę udział w WP i upiekę ten chlebek :)

Dana z Leśnego Zakątka
-
2009/03/19 19:36:01
Moja biga juz sobie rośnie ,koperek zakupiony ,rano piekę
-
2009/03/19 20:20:22
Ale nas dużo :)

Ptasiu obliczyłam, że na 150 g mąki, trzeba wziąć 120 g mąki graham i 30 g białej, żeby otrzymać w przybliżeniu chlebową. Mam nadzieję, że się przyda :)
(w ciągu ostatnich 3 dni zrobiłam więcej obliczeń niż w ciągu ostatnich kilku miesięcy ;-)
-
Gość: , *.aster.pl
2009/03/20 13:16:20
Aklat, dziękuję za wspaniały przepis. Chlebek jest przepyszny :)
Niedługo zostanie po nim wspomnienie. Następny upiekę z natką pietruszki, którą uwielbiam. Pozdrawiam
Dana z Leśnego Zakątka
-
Gość: zawszepolka, *.zone7.bethere.co.uk
2009/03/21 19:35:52
Moj juz sobie rosnie tralalallalla :) A jak pieknie pachnie to ciasto chlebowe!
-
tilianara
2009/03/22 11:50:50
Melduję, że już upieczony, podjedzony i pychaaaa :))) Dzięki za bardzo ciekawy i wiosenny przepis. Choć za oknem wciąż szaro buro to w kuchni już całkiem wiosennie :)
-
2009/03/22 18:08:40
Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził i chleby wszystkim smakują :) Bardzo mi sie to podoba, że każdy ma trochę inne podejście i przez to i chleb za każdym razem trochę inny wychodzi :) Bardzo miło się obserwuje takie różnice :)

Zawszepolko, podczas wyrabiania ciasta cały czas czułam zapach gruszek ;-) Dziwnie ten koperek pachniał ;-)
-
Gość: Olasz, *.dslaccess.co.uk
2009/03/22 22:45:32
Moj upieczony juz wczoraj, przepraszam, ale bylam musialam ciut pozmieniac. Jak tylko kupie koperek, to zrobie w 100% zgodnie z przepisem. Dziekuje za wspolne pieczenie :)