WeekendowaPiekarnia
Blog > Komentarze do wpisu

Biscotti z żurawiną i migdałami

Bardzo mnie kusiły te ciasteczka. Choć niewiele brakowało, żebym się do nich definitywnie zraziła. Wzięłam sobie kiedyś w kawiarni apetycznie wyglądające biscotti, które było tak suche i twarde, że  niewiele brakowało, żebym sobie połamała zęby. Na szczęście uznałam, że prawdziwe biscotti muszą smakować zupełnie inaczej i puściłam ten incydent w niepamięć.  Sama pokusiłam się o ich upieczenie i miałam racje. Biscotti z tego przepisu są kruche i chrupiące, z delikatną maślaną nutą. Nie za słodkie, idealnie pasują do kawy na podwieczorek.

Przepis Bajaderki, który znalazłam u Atiny_bc i Bei.

 


 

Składniki:

170 g miękkiego masła,

3/4 szklanki cukru (w tym 2 łyżki waniliowego),

2 jajka,

skórka z jednej cytryny,

2 1/4 szklanki mąki,

1 1/2 proszku do pieczenia,

10 dag migdałów bez skórki,

ok. 1 szklanka żurawiny

Masło utrzeć z cukrem i cały czas ucierając dodawać pojedynczo jajka oraz skórkę z cytryny. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wymieszać dokładnie z masą maślaną. Dodać żurawinę i migdały i wymieszać dokładnie. Z ciasta wilgotnymi dłońmi uformować dwa wałki. Ułożyć je na papierze do pieczenia w sporym odstępie (ciasto się lekko rozleje na boki) i piec 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie ciasto wyjąć i pokroić na 2 cm kromeczki. Układać je na blasze i zapiekać po 8 minut z każdej strony, aż się zrumienią.

Podczas krojenia troszkę mi się kruszyły ciastka, ze względu na migdały w cieście. Ale za to mogłam od razu zjeść okruszki :)

 


 

niedziela, 19 kwietnia 2009, aklat
Tagi: żurawina

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
bea.moja.kuchnia
2009/04/19 18:38:05
Piekne!!! Ciesze sie, ze i Tobie posmakowaly :)

Pozdrawiam!
-
2009/04/19 20:53:55
Są piękne! Nigdy jeszcze nie jadłam biscotti z żurawinką.
-
majanaboxing
2009/04/20 09:39:19
Piękne ! Tez mam na nie chęć :)))
-
malgorzata.dz
2009/04/20 11:43:33
W pierwszym momencie miałam skojarzenie z chrupiącymi grzankami. :) Cudne biscotti! :)
-
2009/04/20 11:54:11
hmm... wyglądają super!
-
tilianara
2009/04/20 12:55:04
Wspaniałe się prezentują :)
-
aga-aa
2009/04/20 21:39:06
bardzo apetyczne, żurawina i migdały to bardzo apetyczne połączenie
-
2009/04/21 16:30:00
Dziękuję ;)

Bea, z twojego bloga przepisy może czerpac na ślepo, jeszcze się nie zdarzyło, żeby coś mi nie smakowało :)
Casiu, Majanko polecam, są pyszne :)
Małgosiu, takie 'grzanki' moge jesc co dzien na sniadania :-D
Martuś, Tilli dziękuję :)
Aga, to jedno z moich ulubionych połączeń :)
-
matylda_ab
2009/04/21 16:43:59
Witaj, ja się przywitać przyszłam. Ślinka mi cieknie na te słodkości. Ale ja niestety mam dwie lewe ręce do pieczenia i do kuchni w ogóle... ;) Więc zachwycam się takimi widokami, aż mi serce roście...
-
2009/04/21 17:59:22
Matyldo miło mi Cię gościć :) Ja gustuje raczej w prostych, nieskomplikowanych przepisach więc nawet z dwiema lewymi rękami dasz sobie z nimi radę. Gorąco Cię do tego zachęcam :)
-
atina_bc
2009/04/21 23:51:41
Cudowne zdjęcia:) I bardzo dobrze, że sie nie zraziłaś, bo to bardzo pyszne ciasteczka:)
-
gnamgnam
2009/04/23 08:44:01
Jakie eleganckie :) Pyszności!
Pozdrawiam
-
2009/04/23 11:14:03
Atino dziękuję, też się cieszę i już myślę jaki inny przepis na biscotti wypróbować :)
Gnamgnam bardzo mi miło, :)
-
2009/05/30 22:31:39
"Podczas krojenia troszkę mi się kruszyły ciastka, ze względu na migdały w cieście. Ale za to mogłam od razu zjeść okruszki :) "

hmm.... cała Ty ;)
-
2009/06/01 22:42:54
:-P