WeekendowaPiekarnia
Blog > Komentarze do wpisu

Placek z rabarbarem

W końcu się doczekałam i po długich poszukiwaniach wypatrzyłam na bazarku pęk dorodnego rabarbaru. Pozostało jedynie wybrać przepis na ciasto. Przeszukałam moje pliki z przepisami i wyciągnęłam ten przepis niny, który stał się bazą do mojego rabarbarowego placka. Rabarbar przygotowałam zgodnie z przepisem na galaretkę rabarbarową, na którą przepis później, a kruszonka to improwizacja. I tak oto na moim stole wylądowało pyszne, bardzo wiosenne ciasto. 

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

1/2 szklanki cukru,

1/2 łyżeczki soli,

2 jajka,

1 szklanka maślanki,

1/4 szklanki rozpuszczonego masła,

Na wierzch:

700 g rabarbaru,

300 g cukru,

1 szklanka soku z pomarańczy,

Kruszonka:

1/2 szklanki mąki,

2-3 łyżki cukru,

3-4 łyżki miekkiego masła

Rabarbar umyć, pokroić w 1 cm kawałki i wymieszać z cukrem i sokiem z pomarańczy. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć folią i piec ok. 30 min w nagrzanym piekarniku, aż rabarbar zmięknie, ale nie straci kształtu. Przełożyć na sito i pozostawić, aż sok odcieknie. Nie wyciskać! Sok pozostawić do galaretki.

Składniki kruszonki dokładnie wymieszać, najlepiej rozetrzeć w palcach, żeby powstały grudki.

W jednej misce wymieszać suche składniki ciasta, a w drugiej mokre. Przelać masę jajeczno-maślankową do mąki i dokłądnie wymieszać. Foremkę (średnicy 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto rozprowadzając je równomiernie (co jest dosyć trudne, gdyż ciasto jest bardzo gęste).

Na wierzch wyłożyć odsączony rabarbar i kruszonkę.

Piec ok. 30 min w 180 stopniach, aż wierzch się zacznie rumienić.

czwartek, 07 maja 2009, aklat
TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2009/05/08 08:58:34
Ojej, wygląda fantastycznie! :))) I jest z kruszonką , mniam!:))
-
2009/05/08 18:48:56
Cudo :). Placek z rabarbarem + kruszonka to najpyszniejsze, połączenie wiosny :).
-
2009/05/08 22:17:32
Pychotka! :)
-
Gość: janek, chello089078228215.chello.pl
2009/05/10 12:44:12
REWELACYJNY SMAK !!!!!!!
-
2009/05/10 19:16:51
Dziękuję za miłe komentarze :) Widzę że fanów kruszonkowych ciast jest więcej :) Jak dla mnie to idealnie dopełnienie ciast z owocami, szczególnie tymi kwaskowymi :)
Pozdrawiam serdecznie
-
2009/05/13 09:05:36
Witam , bardzo mi miło że dla pierwszego wypieku z rabarbarem wybrałam mój przepis :)) Twoja wersja robi wrażenie !! Rabarbar, kruszonka - super !! Gratuluje świetnego wypieku !! Pozdrawiam :)
-
2009/05/14 22:30:49
Witaj :)
ciasto jest świetne i na pewno wykorzystam je jako baza do innych ciast. Dzięki :)
-
Gość: Iza, 92.27.3.4*
2009/05/17 00:06:14
Ciasto rewelacja ale wsypałam więcej cukru bo nie 1/2 a prawie szklanke cukru do ciasta. Rabarbar zamiast zapiec podgotowałam z cukrem, co nie było rewelacyjnym pomysłem, bo jego objętość się zmniejszyła, i w końcowym wypieku niewiele go czuć, może dlatego tez że wygotowany sok pozostał w rondelku i posłużył za kompot. Ciasto pięknie wyrosło podwoiło swoją wysokość-tortownica okrągła o 20cm średnicy. Kolejność układania w tortownicy wysmarowanej margaryna i obsypanej bułką tartą- ciasto, bita piana z rabarbarem, kruszonka. Na koniec oczywiście posypany cukrem pudrem. Pychotka mimo wszystko gorąco polecam.
-
2009/05/17 17:15:47
Izo bardzo się cieszę że Cię zainspirowałam i że wypiek był udany :) Zaintrygowałaś mnie tą bitą pianą z rabarbarem, mozesz napisac cos wiecej?
-
Gość: yugoslavia, cgf65.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/05/22 09:03:02
Wczoraj upiekłam. Pychota!!! W domu już sie pytają kiedy kolejna blacha :)
-
2009/05/25 21:29:01
Bardzo mi miło :) Cieszę sie że rodzina zadowolona. To kiedy następna blacha? ;-)
-
Gość: krystyna, chello087206181082.chello.pl
2009/06/03 10:41:29
Czy podpiekanie rabarbaru jest konieczne? Znalazłam mnóstwo przepisów bez tego zabiegu i podobno też jest o.k.
-
2009/06/03 12:13:26
Krystyno, nie jest konieczne, akurat ten rabarbar, a właściwie sok z niego wykorzystywałam też do drugiego przepisu na galaretkę :) Nie wiem jak się zachowa surowy rabarbar położony na wierzch ciasta (nie robiłam tak nigdy), ale można po prostu przesypać rabarbar cukrem i chwilę go przesmażyć, żeby zmiękł i odparował trochę soku.
Miłego pieczenia życzę i pozdrawiam
-
Gość: krystyna, chello087206181082.chello.pl
2009/06/03 14:09:47
Dziękuję za uwagi które są dobrą inspiracją do dalszego eksperymentowania. A czy rabarbar do wypieków powinien być obrany z zewnętrznej błony czy niekoniecznie. Gdy gotuję kompot zawsze ją usuwam gdyż tak robiła moje mama. Miłego dnia.
-
2009/06/03 22:40:25
Cieszę się, że mogę być pomocna :) A jeśli chodzi o obieranie rabarbaru to ja zazwyczaj tego nie robię, tylko gdy podczas krojenia ciągną mi się włókienka, wtedy je usuwam z całej łodygi. :) Ale ja tak robię trochę z lenistwa a trochę dlatego, że w skórce jest dużo barwnika i wypieki mają wtedy ładniejszy, bardziej intensywny kolor. Ale nie ma to chyba większego wpływu na efekt końcowy (smakowo) :)