WeekendowaPiekarnia
Blog > Komentarze do wpisu

Pikantne przetwory z rabarbaru

W zeszłym roku smażyłam hiram skandynawski, czyli lekko pikantną konfiturę z rabarbaru i bardzo zasmakowały mi takie mniej typowe w smaku przetwory. W tym roku poszłam o krok dalej, i oprócz słodkich dżemów i konfitur zrobiłam też całkowicie wytrawne przetwory. Orientalny chutney o intensywnym zapachu goździków i imbiru oraz mocno pikantny Brown Sauce. W sam raz do sera, warzyw czy pasztetu.

Przepisy biorą udział w kulinarnej akcji 'Spiżarnia' prowadzonej przez Pelę.

Chutney z rabarbaru

z przepisu Bei

 

600 g rabarbaru,

400 g cebuli,

160 g rodzynek,

800 g cukru,

100-120 g octu jabłkowego (użyłam winnego),

2 łyżeczki cynamonu,

1 łyżka świeżego imbiru startego,

2 łyżeczki zmielonych goździków,

szczypta pieprzu cayenne,

sól

Rabarbar i cebulę drobno pokroić i wymieszać w garnku z pozostałymi składnikami. Gotować na małym ogniu ok. 1 h. Gorący chutney przełożyć do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcić i pozostawić do ostygnięcia wieczkiem do dołu.

Brown Sauce

z przepisu Nigelli za Ptasią

 

500 g rabarbaru,

250 g czerwonej cebuli,

1 papryczka chilli,

1 ząbek czosnku,

1  jabłko (pominęłam),

15 g świeżego imbiru,

1 łyżeczka suszonego imbiru,

1 łyżeczka słodkiej papryki,

100 g rodzynek,

150 g octu z czerwonego wina,

1 łyżeczka soli,

500 g cukru

Warzywa drobno pokroić, imbir zetrzeć i wymieszać z pozostałymi składnikami. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 45 min. Sos ostudzić i zmiksować. Przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować.

sobota, 27 czerwca 2009, aklat
TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2009/06/27 16:56:17
Mam nadzieje, ze chutney Ci posmakuje :) Mnie w tym roku niestety rabarbar przeszedl kolo nosa, ale co zrobic ;)

A ten Brown Sos ktory prezentujesz chetnie zrobie sobie za rok :)

Pozdrawiam!
-
2009/06/27 17:19:06
tez mialam ochote jednak rabarbar mi sie za wszesnie w sklepach skonczyl i nie zdazylam niesttey:]
-
2009/06/27 18:23:54
Wow, musi super smakować z serem pleśniowym. Mnie bardzo odpowiadają takie połączenia smaku :)
-
2009/06/27 19:58:29
Beo pyszny jest, już go trochę podjadałam ;-) choć trzymam sie i resztę zapakowałam do słoików :) a takie pikantne sosy można też robic z innych owoców (o czym na pewno wiesz ;-)) mam kilka przepisów, mogę Ci podesłać jeśli chcesz :)

Viridianko, ostatnio kupowałam rabarbar do dżemu truskawkowo-rabarbarowego, wiec może jeszcze nie wszystko stracone ;-)

Kasiu ja też uwielbiam takie połączenia, zupełnie zmieniają smak potrawy :)
-
2009/06/28 09:43:11
Fajne! Ja nigdy czegoś podobnego nie jadłam. Ciekawa jestem jak smakuje . Pozdrawiam:)
-
2009/06/28 11:56:38
Majanko w smaku ciężko wyczuć że są z rabarbaru, mają fajny słodko-kwaśno-pikantny smak. Warto zrobić choćby mała porcje na spróbowania :)
-
2009/06/29 10:43:23
U mnie rabarbaru juz nie ma, ale zainspirowałaś mnie do zrobienia chutneya z truskawek:)
-
2009/06/29 13:26:17
Grażyno wspaniale wygląda Twój chutney :) Zastanawiam się czy zrobić kolejne pikantne sosy tyle że z innych owoców ?!? Zobaczymy ;-)
-
Gość: Anna S, nat-bem1-4.aster.pl
2011/07/28 11:17:51
a z czerwonych porzeczek, albo z moreli ? cóż za barwy!