WeekendowaPiekarnia
Blog > Komentarze do wpisu

Tort truskawkowy z kremem śmietankowym

Od momentu gdy kilka tygodni temu zrobiłam Tartę z rabarbarem* Anny Olson oszalałam na punkcie kremu śmietanowego z tego przepisu. Połączenie śmietany, serka mascarpone, wanilii i skórki cytrynowej jest genialne i wiedziałam, że to bedzie mój ulubiony krem do wszystkiego (na muffinkach rabarbarowym smakował wspaniale ;-))  Od razu zaczęłam się zastanawiać nad tortem truskawkowym, lekkim, słodkim, idealnym na upalne lato. Brakowało mi tylko koncepcji jak ten tor ma wyglądać i z pomocą przyszła mi Asia z Kwestii Smaku, która zrobiła piękny Sernik z truskawkami. Właśnie tak chciałam, żeby wyglądał mój tort :) i wygląda :)

Biszkopt z przepisu Michel'a Roux jest niezawodny. Piekłam go już kilka razy i zawsze wychodził idealnie. Dodatek masła sprawia, że biszkopt jest lekko wilgotny i nie ma potrzeby nasączania krążków ciasta, a śmietankowy krem i truskawkowy mus idealnie się razem komponują.

Za oknem właśnie zaczął padać deszcz, słychać pierwsze grzmoty piorunów. I upał trochę zelżał. Chyba czas na kawałek truskawkowego tortu :)

Biszkopt:

z książki 'Jajka' Michel'a Roux

4 jajka,

125 g cukru,

125 g mąki,

30 g roztopionego masła

Truskawkowy mus:

insprowane przepisem Asi z Kwestii Smaku

ok. 700 g truskawek,

5 łyżek cukru,

1/2 łyżeczki agaru

Krem śmietankowy:

inspirowany przepisem Anny Olson

250 g serka mascarpone,

250 g śmietany 30%,

skórka starta z jednej cytryny,

1/3 szklanki cukru (w tym 2 łyżki waniliowego)

Biszkopt: Jajka ubić z cukrem na puszystą, prawie biała masę. Dodajemy partiami mąkę i delikatnie mieszamy (najlepiej specjalną gumową łyżką). Wlewamy partiami roztopione masło i łączymy delikatnie z ciastem. Masę przelewamy do formy ze zdejmowaną obręczą, wysmarowanej masłem i opruszonej maką. Pieczemy 30 min. w 180 stopniach. Biszkopt ostudzić i przekroić na pół. Spodnią część włożyć do formy z obręczą.

Truskawkowy mus: Truskawki umyć i usunąć szypułki. Połowę truskawek przekroić na pół i ułożyć warstwą na biszkopcie. Wzdłóż brzegu truskawki układać pionowo jedna obok drugiej. Pozostałe truskawki rozdrobnić lub zmiksować i podgrzewać z cukrem na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut. Agar rozpuścić w kilku łyżkach wody i dodać do truskawek. Gotować kolejnych kilka minut, aż agar się całkowicie rozpuści. Mus ostudzić i rozłożyć równomiernie na truskawki. Formę schować do lodówki.

Krem śmietankowy: Wszystkie składniki kremu zmiksować razem, aż do uzyskania gęstej, jednolitej masy. Przełożyć na stężały mus, przykryć drugim krążkiem biszkoptu i schłodzić tort w lodówce.

Przed podaniem wierzch opruszyć cukrem pudrem.

* Ostatnio tę tartę robiła Ania ze Strawberries from Poland.

poniedziałek, 29 czerwca 2009, aklat

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2009/06/29 20:42:32
pierwsza!! pierwsza!! ;)

i uprzejmie donoszę, że jak byłam ostatnio u Aklat, to jadłam ten tort i był PYSZNY, a masa faktycznie super smakuje.
-
2009/06/29 20:50:33
:)
taki był dobry, że musiałam go zrobić jeszcze raz :) a mama twierdzi, że teraz wyszedł lepszy ;-p
-
2009/06/29 21:02:46
tez kocham taki krem:) dobry jest do wszytskiego:P a tort prezentuje sie bardzo elegancko:)
-
2009/06/29 21:23:34
Obłędny tort. Z pewnością smakował obłędnie. Moje ślinianki nie mogą się opanować :)
-
gosiab_3
2009/06/29 21:40:23
piekny jest!!!! i podejrzewam ,ze tez przepyszny!!!! :) :)
-
grazyna1961.only
2009/06/29 22:26:58
Tort jest po prostu imponujący! A że pyszny, wierzę...
-
bea.moja.kuchnia
2009/06/29 23:20:24
Cudny tort! I potwierdzam, przepisy pana Roux sa swietne ;)
-
majanaboxing
2009/06/30 09:19:30
Tort wygląda przepysznie !:)) Truskawkowy z cudnym kremem, no to musi bajecznie smakować :) Zapisuję do zrobienia :)
-
malgorzata.dz
2009/06/30 09:58:45
Rzeczywiście pięknie się prezentuje. :) Mnie bardzo podobają się te truskawki okalające wnętrze torcika. :)
-
2009/06/30 10:35:41
Dziękuję za miłe komentarze :) A tort smakuje idealnie ;-) Zapraszam na kawałek :)
-
olalala77
2009/07/01 22:34:42
Wow! Smakuje idealnie, wygląda idealnie... Cudo, nie tort ;))!
-
2009/07/01 23:38:27
No ba! ;-)
-
aga-aa
2009/07/01 23:42:38
prezentuje się nieziemsko :)
-
kulinarneprzepisy
2009/07/09 23:08:33
Podam Ci doskonały przepis na biszkopt, który szybko i łatwo się robi i naprawdę zawsze wychodzi. Pozdrawiam :)
-
2009/07/10 12:59:31
Dziękuję, ale już znalazłam przepis na mój idealny biszkopt :)
-
Gość: prawnik, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/12/08 14:22:32
Ślinka cieknie .....