WeekendowaPiekarnia
Blog > Komentarze do wpisu

Dżem truskawkowy z wanilią i octem balsamicznym

Ten dżem to moje tegoroczne odkrycie! Jest pyszny, dodatek cytryny i octu balsamicznego delikatnie zmienia smak truskawek, podkreślając go, a ledwie wyczuwalna wanilia dodaje mu wykwintności.

Muszę zrobić kolejną partie, trzy słoiki to zdecydowanie za mało :)

Składniki:

przepis marghe

 

łubianka truskawek,

1/2 kg cukru,

kawałek laski wanilii,

skórka i sok z jednej cytryny,

2 łyżki octu balsamicznego

Truskawki umyć, usunąć szypułki i wrzucić do dużego garnka. Zasypać je cukrem, potrząsnąć i odstawić na minimum godzinę, żeby truskawki puściły sok. Po tym czasie dodać sok i skórkę z cytryny i podgrzewać na małym ogniu. Wanilię przekroić, zeskrobać ziarenka i dodać do gotującego się dżemu. Resztę wanilii też wrzucić. Dżem powinien się gotować na małym ogniu kilka godzin (3-5h), co jakiś czas można potrząsnać garnkiem, a gdy sok wyparuje wymieszać drewnianą łyżką. Pod sam koniec gotwania doadać ocet balsamiczny. Gdy dżem porządnie zgęstnieje przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić wieczkiem do dołu.

Przepis bierze udział w kulinarnych akcjach:

czwartek, 02 lipca 2009, aklat

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
majanaboxing
2009/07/02 11:28:27
Jejciu, ależ bym chciała spróbować! Wygląda pięknie, ma cudny kolor :) Daj troszeczkę ;)
-
2009/07/02 11:31:53
Baardzo fajny pomysł, też pewnie bym zrobiła więcej niż 3 słoiki :-)
-
2009/07/02 12:43:52
u mnie jest ok.40 słoiczków:) bez octu a z rabarbarem :)) cudowny kolor :)
-
bea.moja.kuchnia
2009/07/02 13:17:25
Ma niesamowity kolor! Jestem pewna, ze smakuje bosko :)
-
zawszepolka
2009/07/02 13:54:36
Robcie robcie ja sobie popatrze chociaz Myslalam ze cos sie uda zrobic w tym roku, ale znowu czeka nas przeprowadzka i przetworow nie bedzie :(
Nic to :) Pozwolilam sobie skopiowac przepis do ulubionych :) A co!

:D
-
Gość: Mania, *.net.pulawy.pl
2009/07/02 14:01:19
Wygląda smakowicie,a kiedy dodać ocet?
-
2009/07/02 16:21:11
Majanko, częstuj się :)
Dorotuś, miło mi Cię gościć ;-)
Viridianko, 40?!?! Tyle to ja bede miała pod koniec lata wszystkich przetworów :)
Beo, to najlepszy dżem truskawkowy jaki jadłam ;-)
Polko, jaka szkoda, moze w przyszłym roku nadrobisz ;-)
Maniu dziękuję, że zauważyłaś, ocet dodaje na samym końcu, gdy juz dżem jest gęsty, już poprawiam :)
-
lis_ka
2009/07/02 18:21:39
Wow! Idealne połączenie. A to już pora na przetwory? Zawsze czekam do ostatniej chwili, a potem dziwię się, że już koniec sezonu truskawkowego ;)
-
2009/07/02 20:17:32
Witaj Lisko, ja już siedzę w przetworach od miesiąca, rabarbar, truskawki, zastanawiam się co będzie następne :) mam w tym roku natchnienie na przetwory ;-)
-
olalala77
2009/07/02 22:04:08
Nie jadłam jeszcze nigdy wykwintnego dżemu - a to dlatego, że nie przepadam za takimi smakami. Ale Twojego dżemu bym z chęcią spróbowała, bo nie jest właśnie taki "skrajnie" wytrawny, tylko taki po środku - między wytrawnym a niewytrawnym ;). No a poza tym, wygląda zabójczo, dlatego :).
-
2009/07/02 22:32:05
Olu to zdecydowanie nie jest wytrawny dżem, dodatek octu jest tak niewielki, że ledwie wyczuwalny. To jest właściwie dżem lekko podrasowany ;-)
-
malgorzata.dz
2009/07/03 21:20:39
Jej, jej! Patrzę zazdrośnie, bo ja w tym roku ani jednego słoiczka dżemowego nie zrobiłam (głównie dlatego, że mam jeszcze z poprzednich sezonów), ale jak tak się spogląda na cudze dokonania - to serce ściska i ma się jednak ochotę biec do kuchni...
-
Gość: , *.adsl.alicedsl.de
2009/07/04 16:49:35
Przepis niedokladny , bo koszyczki roznia sie wielkoscia
-
2009/07/04 20:24:56
Hmmm nie zawsze proporcje składników muszą być dokładne do do grama :) a truskawki na ogół sprzedaje się w łubiankach standardowej wielkości, mieszczącej 2 - 2,5 kg, pozdrawiam
-
2009/07/06 15:50:45
Wygląda wspaniale. Mam w tym roku zatrzęsienie truskawek i chyba znalazłam pomysł jak je wykorzystać :)
-
2009/07/06 17:00:45
Komarko mam nadzieję, że dżem przypadnie Ci do gustu :) Pozdrawiam serdecznie
-
glimmer_pl
2009/07/11 22:59:17
zrobiłąm! Dałam tylko 1 łyżkę octu balsamicznego i myślę, że dla mojego podniebienia był to dobry wybór- dżem jest pyszny! ocet dodaje innej nuty smakowej truskawkom :) mmm...polecam i dziękuję za przepis!!!
-
2009/07/12 10:08:08
Glimmer bardzo sie cieszę, ze sie skusiłaś :) i że smakuję :)
-
olciaky
2010/06/30 20:03:02
Aklat!
Skusiłaś Mnie:)
Szukałam jakiegoś niebanalnego przepisu na przetwór z truskawek i go znalzłam.
Dziękuję, jestem pewna, że będzie przepyszny, jutro z rana robię! Dam znać oczywiście jak wyszedł..
Buziaki