WeekendowaPiekarnia
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta rustykalna ze śliwkami

Prawdę mówiąc nie wiem czemu nie pojawiła się tu wcześniej żadna tarta. Uwielbiam wszelkie wypieki na kruchym cieście, czy to na słodko, czy na słono i często je przygotowuję. Ale takiej tarty wcześniej nie miałam okazji wypróbować, a jest bardzo prosta i niewymagająca. Nie trzeba się starać, żeby ciasto było równe i ładnie uformowane, wręcz przeciwnie im bardziej 'niechlujne' tym lepiej. W tym cały jej urok :) I owoce do nadzienia można dowolnie zmieniać. W oryginale tarta była z jeżynami, ale równie pyszna będzie z jabłkami, gruszkami czy jagodami.

Lekko zmodyfikowany przepis z książki Tartaletki i tarty Sarah'y Benbery.

Składniki:

350 g mąki,

150 g masła,

50 g cukru,

szczypta soli,

zimna woda,

50-60 dag śliwek,

4 łyżki cukru,

5 łyżeczek kaszy manny,

1 białko

Masło rozetrzeć palcami z mąką, aż powstaną grudki. Dodać sól, cukier i wymieszać. Dodawać po trochu wody, aż powstanie zwarte ciasto. Zawinąć je w folię i schłodzić w lodówce minimum 30 min.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić w ćwiartki. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i odstawić.

Ciasto rozwałkować, pozostawiając postrzępione brzegi i przełożyć na papier do pieczenia. Środek wysypać kaszą manną i wyłożyć śliwki. Brzegi ciasta posmarować białkiem i założyć je do środka, tak żeby na siebie zachodziły. Skleić pęknięcia. Wierzch ciasta posmarować białkiem i posypać 2 łyżkami cukru.

Piec 25-30 minut i podawać jeszcze gorącą.

piątek, 18 września 2009, aklat
Tagi: śliwki

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
wiosenka27
2009/09/18 21:44:30
Ja - przyznam się, też jakoś rzadko robię tarty- a jeżyn u mnie pod dostatkiem, więc chętnie wypróbuje Twój przepis:)
-
nette7
2009/09/18 21:58:18
Jak ja lubię słowo "rustykalna". Wszystko, co jest rustykalne uchodzi w moich oczach za DOBRE. I właśnie taką rustykalną, dobrą tartę bym teraz chętnie zjadła... Ciekawe co na to dietetyk... ;)
-
2009/09/18 22:02:29
ja też bardzo lubię słowo rustykalny i zaraz mi się wydaje ,że to co ma w nazwie to słowo to jest smaczne , piękne
I u Ciebie to prawda
-
2009/09/18 22:07:58
uwielbiam, uwielbiam tarty! taka bym z chęcią schrupała, nawet całą;)
-
gosiab_3
2009/09/18 22:42:19
ale fajniutka jest i tyle sliweczek :) :)
Pozdrawiam :)
-
2009/09/19 07:23:01
super tarta, taka rzekłabym w pakiecie :)
-
bea.w.kuchni
2009/09/19 09:33:09
Bardzo lubie takie rustykalne wypieki wlasnie :)
Sliczna ta Twoja tarta :)

Pozdrawiam!
-
majanaboxing
2009/09/19 09:47:00
Jaka fajna! Kruche ze śliwkami...mmmm to jest pyyycha!:)
-
malgorzata.dz
2009/09/19 10:43:36
Ładna. :) I nie zgadzam się, że rustykalna = niechlujna. :D
-
2009/09/19 10:58:28
Bardzo dziękuję za miłe komentarze :)

Nette, Margot też mam sentyment do rustykalnych rzeczy :)

Małgosiu ale jak by była gładka i 'ulizana' to już by było nie to samo. 'Niechlujna' (czytaj: artystycznie uformowana) po prostu musi być ;-)
-
ugotujmy
2009/09/19 12:11:26
kiedyś i ja tak rustykalnie zapiekłam śliwki
bardzo nam smakowały
i to była moja pierwsza tarta, jak do tej pory chyba ostatnia
-
tilianara
2009/09/19 14:27:15
Prawdziwie rustykalna i prawdziwie smakowita mmmm aż się uśmiecha do mnie :)
-
2009/09/19 18:55:16
Asiejko skoro smakowały to czemu nie było powtórki? Toż to się raz dwa piecze :)

Tilianaro bardzo dziekuję :) Sezon śliwkowy w pełni, moze się skusisz?
-
zawszepolka
2009/09/19 23:31:55
Upps pzegapiłam :(
A tu takie cudeńko!
Pewnie nie został ani okruszek co?
-
2009/09/20 10:59:58
Ano nie :-) ale nie ma co się dziwić, pyszna jest :)