WeekendowaPiekarnia
Blog > Komentarze do wpisu

Dżem dyniowy - dwie odsłony

Do tej pory jadłam i robiłam jedynie najprostszy dżem z  dyni i kwaśnych jabłek. Jest tak dobry, że większość znika prosto z garnka. W tym roku też zrobiłam jego porcję, ale cały czas kusiło mnie, żeby przerobić dynię na kolejne dżemu. Kolejne przepisy same pchały mi się ręce i ostatecznie zdecydowałam się na nowe przepisy. Oba aromatyczne i zupełnie inne od tego do czego byłam przyzwyczajona myśląc o dżemie dyniowym.

Chyba nie byłabym w stanie wybrać, który mi bardziej smakuje.



Dżem dyniowy z kandyzowanym imbirem
lekko zmodyfikowany przepis z bloga White Plate

850 g piure z dyni*,
sok z jednej cytryny,
400 g cukru,
3 goździki,
1/2 łyżeczki cynamonu,
35 g kandyzowanego imbiru

Dynie, sok z cytryny, cukier, przyprawy i szklankę wody wymieszać w garnku i gotować na wolnym ogniu. Gdy dżem zgęstniej (po ok. 20-30 minutach) dodać pokrojony drobno imbir i dalej gotować. Gotowy dżem przekładać do słoików, zakręcać i odstawić do góry dnem, aż ostygnie.

* * *

Cały czas jestem pod wrażeniem uniwersalności kardamonu, który idealnie sprawdza się zarówno w słodkich jak i wytrawnych potrawach. Przy czym ma tak charakterystyczny aromat, że najprostsze połączenia składników stają się bardziej wykwintne i 'szlachetne'.
Nie byłam początkowo przekonana do tego przepisu, obawiałam się że dynia wyjdzie mdła i bez smaku. Jednak kardamon zrobił swoje i dżem ten ma niepowtarzalny smak i aromat, aż ciężko mi było się oderwać od garnka. Dżem zrobiłam z połowy porcji i wyszły mi dwa malutkie słoiczki. Mało, bardzo mało :)



Dżem dyniowy z kardamonem
przepis z bloga La ciliegina sulla torta

800 g piure z dyni,
400 g cukru,
skórka z jednej cytryny,
5-6 nasion kardamonu

Ziarenka kardamonu (bez łupinek) utłuc w moździerzu. Wszystkie składniki wymieszać w garnku z 2 szklankami wody. Gotować ok. 40 minut, aż dżem zgęstnieje. Skórki cytryny wyłowić, a dżem przełożyć do słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem aż ostygnie.

*Piure przygotować tak samo jak w tym przepisie.

Przepisy biorą udział w Dyniowym Festiwalu Bei.


piątek, 30 października 2009, aklat
TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2009/10/30 19:16:21
Mnie tez chyba trudno by bylo wybrac... Cudne, sloneczne kolory! Idealne na jesienne wieczory i poranki ;)

Pozdrawiam!
-
2009/10/30 21:06:47
Ależ cudne dżemiki ! Mają śliczne kolory i bardzo mi pasują smakowo , to znaczy tak mysle,bo jeszcze nie miałam okazji próbować dżemu z dyni. Pozdrawiam!:)
-
2009/10/31 10:33:00
Piękny pomarańczowo-złoty dżem...ja robię z pomarańczą też jest pyszny...pozdrawiam weekendowo.
-
2009/11/04 11:58:22
Piekne dzemiki :) Wygladaja jak slonce zamkniete w sloiku :))
-
2009/11/11 11:35:14
Ślicznie wyglądają :) Chyba sobie odgapię od Ciebie :) Została mi jeszcze jedna dynia. Mniam!
Pozdrawiam
Aga :)
-
Gość: początkująca, 62.87.152.21*
2011/10/18 16:10:11
Witaj!
Właśnie z 3 letnią córeczką wylizałam ;) cały garnek z dżemu dyniowego z kardamonem. Wyszedł rewelacyjny!!! Z podanego przepisu wyszły 4 słoiki -2 średnie i 2 małe. Szczerze polecam przepis. Sama jeszcze mam jedną dynię - będzie więcej dżemu :D Pozdrawiam
-
Gość: olka, 89-77-20-197.dynamic.chello.pl
2012/11/26 19:00:17
Witam, czytam Twojego bloga od soboty i właśnie dziś postanowiłam zrobić dżemiki z dyni bo mam jej nadmiar i stąd moje pytanie czy ilość cukru jest właściwa bo mi wyszły ulepki :(