WeekendowaPiekarnia
Blog > Komentarze do wpisu

Brownie z masłem orzechowym

Długo nie wiedziałam jak zagospodarować zalegający w szafce słoik masła orzechowego. Samo lub na kanapce nie specjalnie mi smakuje, ale w ciasteczkach lub cieście to już zupełnie inna historia.
Pomysł podsunęła mi Bea organizując Czekoladowy Weekend, ale przeszukując net nie znalazłam żadnego przepisu, który mi odpowiadał. Troszkę pomieszałam i tak powstało to brownie z masłem orzechowym, którego słonawy posmak podkreśliłam jeszcze szczyptą gruboziarnistej soli.
I choć za pierwszym razem zapomniałam dodać do ciasta mąki ;-) brownie i tak było pyszne, choć niemiłosiernie się kruszyło.



Składniki:
100 g masła,
1/2 szklanki cukru,
3 jajka,
1 łyżeczka esencji waniliowej,
100 g czekolady deserowej lub gorzkiej,
1/2 szklanki masła orzechowego,
3/4 szklanki maki,
szczypta gruboziarnistej soli



Masło z cukrem rozpuścić w kąpieli wodnej (wystarczy że masło się rozpuści). Zdjąć miskę z garnka z wodą i dodawać po jednym jajku dokładnie mieszając. Dodać esencję waniliową i odstawić.W drugiej misce rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę. Zdjąć z ognia i dodać 3/4 masy maślano-jajecznej. Dokładnie wymieszać dodać 1/2 szklanki mąki, wymieszać i odstawić. Do pozostałej masy dodać masło orzechowe, a następnie mąkę i dokładnie wymieszać. Dodać sól i jeszcze raz szybko zamieszać.
Foremkę (użyłam okrągłej o średnicy 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać czekoladową masę i równo rozprowadzić. Z masy orzechowej formować kleksy na czekoladowym spodzie. obie masy delikatnie wymieszać końcówką noża, formując esy-floresy. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Ostudzić i pokroić na kwadraty.


piątek, 19 lutego 2010, aklat

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2010/02/19 14:51:29
Wspaniale wygląda i z pewnością cudownie smakuje :)
-
2010/02/19 14:59:25
Wygląda bardzo zachęcająco, szczególnie, że ja z tych co i czekoladę i masło orzechowe mogą tonami ;), a ta sól mnie tam bardzo intryguje...
-
ewena
2010/02/19 15:02:24
I ja się przymierzam, do podobnego brownies, bo też mam na zbyciu trochę orzechowego masła;)
-
cukrowawrozka
2010/02/19 15:09:29
świetnie wygląda ten marmurkowy wzorek! :]
-
2010/02/19 15:12:56
Również zalega mi masło orzechowe, a tu taki wspaniały przykład na jego zużycie. Super wygląda ;]
-
wiosenka27
2010/02/19 16:27:02
Pycha:)
-
majanaboxing
2010/02/19 17:13:47
O wow! Ono musi smakować świetnie!:)))
-
spencer2
2010/02/19 18:16:40
oj, bardzo apetycznie wygląda to ciacho.. Szkoda tylko, że raczej nie mam szans na jego wypróbowanie - gdy dorwę się do słoika z pysznym, aksamitnym masełkiem orzechowym, nie ma możliwości abym się od niego oderwał... Kończę dopiero wtedy, gdy...już nie ma co wydrapać;) ale ciacho cudne!!!
-
ugotujmy
2010/02/19 21:00:05
brownie jest cudne
ale ja to z pewnością nie miałabym problemu nawet dużych ilości orzechowego masła.. lubię wyjadane łyżeczką ze słoika, a jeszcze bardziej na kanapce z dżemem..
-
vespertinee
2010/02/20 22:05:48
Mam w kajecie chyba identyczny przepis i tak się zasadzam, zasadzam na to brownie... Na pewno kiedyś zrobię, to tylko kwestia czaru! Dziękuję za przypomnienie :)
-
malgorzata.dz
2010/02/21 17:42:36
Aklat, zatem fajnie pomieszałaś. :) A ja tez kojarzę, że gdzieś tam mam zaszperany przepis na brownies z masłem orzechowym. Nie piekłam, ale myślę, że to dobre połączenie. :)
-
bea.w.kuchni
2010/02/21 23:20:10
Jesli z maslem orzechowym - to i ja sie pisze na degustacje :))

Pozdrawiam serdecznie!

I dziekuje za partycypacje ;)
-
zawszepolka
2010/02/23 06:58:18
Ha! Właśnie podsunęłaś mi wspaniały pomysł :)))))))))
A na kawałek nawet o tak wczesnej porze to bym się skusiła... oj tak!
-
cukrowawrozka
2010/02/24 16:43:58
Tortu orzechowego nie robiłam jeszcze nigdy, bo dopiero niedawno przekonałam się co do orzechów. :]
Tu jest całkiem fajny i sprawdzony - www.cincin.cc/index.php?showtopic=269 Już kiedyś spisywałam przepis. Wtedy wystarczy do tego masę orzechową i voila. :)
-
2010/02/26 11:50:16
Wróżko dziękuję za przepis, muszę koniecznie spróbować :)