WeekendowaPiekarnia
Blog > Komentarze do wpisu

Carpaccio z buraków

Potrawa zadająca kłam twierdzeniu, że wegetarianie jedzą wyłącznie sałatę, żółty ser czy soję, że niejedzenie mięsa ogranicza i zubaża dietę. Wbrew pozorom jest dokładnie na odwrót. Dopiero będąc wegetarianką spróbowałam wielu nowych warzyw (cieciorka, bakłażan, fenkuł...) czy potraw (lasagne, pasztety, pieczywo). Wyłączenie z diety produktów pochodzenia zwierzęcego zmobilizowało mnie do szukania nowych smaków i rozwiązań, żeby potrawy nie były nudne czy gorsze od tych mięsnych. I nie są :)

Coś prostego i jednocześnie bardzo wykwintnego czyli carpaccio z buraków.



Pomysł zaczerpnięty ze 'Spotkania z buraczkami' GW.

Składniki:
2 porcje

3 średniej wielkości buraki (ok. 30 dag),
łodyżka szczypiorku,
kawałek fety

Marynata:
2 łyżki octu balsamicznego,
4 łyżki oleju z pestek winogron,
1/2 łyżeczki miodu,
szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
sól

Buraki ugotować w łupinach i ostudzić, a następnie obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Plastry buraków układać na  dwóch talerzach, tak żeby lekko na siebie zachodziły.
Wymieszać składniki marynaty. Podane proporcje są orientacyjne, sos trzeba spróbować i dodać w zależnie od upodobać i smaku więcej octu, soli czy miodu.
Gotową marynatą posmarować plastry buraków. Talerze przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (minimum 1-2h, a najlepiej zostawić na cała noc).
Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem i pokruszoną fetą.
środa, 10 marca 2010, aklat
TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2010/03/10 13:11:20
Zgadzam sie z Toba :) Ja co prawda wegetarianka nie jestem, ale bardzo lubie robic sobie przerwy dlugie od jedzenia miesa.
I dzieki temu zrobilam juz np golabki na 4 rozne sposoby :)

Milej srody :*
-
2010/03/10 14:05:41
Ach buraczki dokładam do tego cebulkę i mogę jeść bez końca:)
-
2010/03/10 15:00:15
u mnie dzis tez kroluja buraczki! ;-) a to carpaccio zapowiada sie bosko!
-
2010/03/10 17:50:00
Baaardzo Ci dziękuję za przepis :* Chodzą za mną buraki od kilku dni, tylko tak głupio mi było jeść takie tylko ugotowane ;) A tu proszę, jest ;)
-
2010/03/10 18:23:40
och! ale to wygląda apetycznie! zapiszę sobie i muszę spróbować, bo ja z buraków to zawsze tylko barszcz i ćwikła - nuuuda ;DD
-
2010/03/10 18:47:24
Bardzo lubię buraczki. W takim zestawieniu to jeszcze nie jadłam. Zrobię sobie kiedys:)
Pozdrawiam:-)
-
2010/03/10 19:14:44
Świetny pomysł! Koniecznie muszę spróbować!
Pozdrawiam
-
2010/03/11 16:10:44
o patrz, nie wiedziałam, że jesteś wegetarianką :)
ja nigdy nie uważałam, że wegetarianie jedzą tylko sałatę i soję, bo sama jem mało mięsa i wiem, że bez niego można prowadzić naprawdę bogatą w smaki kuchnię :)
-
2010/03/11 19:23:56
Prosto, pięknie, smacznie i zdrowo! :)
-
2010/03/11 19:59:12
wegetariańskie jedzenie nigdy nie wydawało mi się nudne
wręcz przeciwnie.. osoby preferujące taki styl żywienia mają zwykle mnóstwo pysznych pomysłów..
-
2010/03/16 20:32:20
znam ten przepis:) uwielbiam w ten sposob podane buraki. Pychota:)

pozdrawiam cieplo
-
Gość: bolaczek, ip-85.128.78.17.static.crowley.pl
2011/10/20 17:52:35
przepis super. Ja go jeszcze wzbogaciłam o plasterki rzodkiewki - super zestawienie - polecam:)
-
Gość: majster-klepka, host26.router8.tygrys.net
2012/05/19 13:23:41
zrobiłem to wczoraj, zjadłem dzisiaj. a właściwie zmiotłem. Niesłychane że można zrobić tak wykwintne danie za tak śmieszne pieniądze (0,89zł/kg buraka Auchan). REWELACJA!!!