WeekendowaPiekarnia
Blog > Komentarze do wpisu

Czekoladki orzechowe

I znalazłam kolejne zastosowanie dla masła orzechowego. Dodam że bardzo pyszne zastosowanie.
Pierwszy raz bawiłam się w domową produkcje czekoladek. Ochotę na to miałam już od dawna, ale ciągle brakowało mi odpowiednich foremek. W końcu poratowała mnie siostra i oddała mi foremkę do lodu, którą dostała razem z lodówką (Dziękuję Martuś :-*). Foremka ma idealny kształt,  wielkość i małe wgłębienie w środku, dzięki czemu czekoladki wyglądają prawie jak ze sklepu. Prawie, bo to była moja pierwsza produkcja i wyszło mi trochę nieporadnie :)
Za to smakują wybornie. Biała czekolada podkreśla słoność masła orzechowego, a do tego jedynie krucha skorupka z gorzkiej czekolady. Pyszności.
A ile radości daje taka czekoladowa manufaktura!

Przepis z książki Wicked Sweet Indulgences podała na Cincinie Marghe. A pomysł na formę czekoladek zaczerpnęłam od Marg.



Składniki (na 14 niedużych czekoladek):

1,5 tabliczki gorzkiej czekolady*,
1 tabliczka białej czekolady,
ok. 3-4 kopiastych łyżeczek masła orzechowego,
odrobina mleka

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej**. Foremki pochlapać odrobiną czekolady i wstawić do lodówki, żeby zastygła (nie jest to konieczne). Do pozostałej czekolady dodać masła orzechowego i dokładnie wymieszać masę, dodać trochę mleka, żeby konsystencja była bardziej kremowa. Odstawić.
W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę*** i lekko ją schłodzić. Posmarować pędzelkiem**** wnętrze foremek  i wstawić do lodówki, żeby czekolada zastygła. Następnie rozsmarować kolejną warstwę i raz jeszcze schłodzić. Do foremek nakładać łyżeczką lub szprycą krem z białej czekolady i masła orzechowego, całość schłodzić w lodówce. Na wierzchu masy rozprowadzić resztę czekolady, wyrównać i schłodzić.
Gotowe czekoladki wyjąć z foremek, i zajadać.

* Użyłam 1 tabliczki czekolady i to zdecydowanie za mało, gdyż starczyło tylko na jedną warstwę.
** Na garnek z gorącą wodą nałożyć metalową lub szklaną miskę (miska nie może dotykać wody!). Do miski włożyć posiekaną czekoladę i cały czas mieszając podgrzewać czekoladę, aż się całkowicie rozpuści. Ogień powinien być niewielki, należy uważać żeby nie przegrzać czekolady.
***Brak mi doświadczenia i nie wiem czy najlepiej rozpuścić od razu cała czekoladę i potem w razie konieczność (jeśli zastygnie za bardzo) delikatnie ją ogrzać. Czy też może rozpuszczać partiami po pół tabliczce.
****Najwygodniej używać wąskiego, okrągłego pędzelka. Mój był za szeroki i bardzo niewygodnie było nim rozprowadzić czekoladę w małej foremce.
wtorek, 23 marca 2010, aklat

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
wiosenka27
2010/03/23 16:20:08
Ojej! Słodkie są:)
-
olciaky
2010/03/23 16:40:42
Boziu!
Ale cudenka:)
Chetnie sobie spisze przepis !
Buziol;*.
-
Gość: cookingmarta, *.chello.pl
2010/03/23 17:20:55
Prawdziwe czekoladki! i do tego maslo orzechowe, wyborne!
-
bea.w.kuchni
2010/03/23 17:51:44
Urocze! Sliczny kolor maja :) I konsystencja taka, ze ma sie ochote natychmiast w nich zeby... ;)

Pozdrawiam!
-
ugotujmy
2010/03/23 18:12:53
moja wielka miłośc do orzechowego masła chyba tez powinna zamienic się w takie słodkie czekoladki
bo są absolutnie urocze
muszę poszukac czy ktoś nie ma zbednej foremki.. :-)
-
cukrowawrozka
2010/03/23 21:02:49
jej, muszą smakować cudownie!
-
eve.eire
2010/03/23 21:31:36
Imponujace! chce takie :)
-
2010/03/23 22:20:38
Ach, wspaniałe czekoladki zrobiłaś!:))
-
dziwnograj
2010/03/24 11:39:04
Jej wyglądają obłędnie! Są przepiękne ;) Zapiszę przepis na święta
-
atina_bc
2010/03/25 05:52:31
REWELACJA!!!!! Cudowności, normalnie nie mogę oderwać oczu! Piękności wyczarowałaś :)
-
zawszepolka
2010/03/25 11:50:50
C U DN E!
Mozna sie zalapac na jedna chociaz? :)
-
rain1drop
2010/03/25 15:03:33
Śliczne! wyglądają na prawdę pysznie i profesjonalnie :)
-
gosiaa99
2010/03/27 10:59:18
Wspaniałe, jak z cukierni !:))
-
2010/03/28 09:49:53
Wygladają bardzo profesjonalnie a po zapakowaniu do pudełeczka byłyby świetnym prezentem :) Miłego dnia !
-
2010/03/28 10:45:10
śliczne są! normalnie zawodowo zrobione, a ja lubię czekoladki domowe dlatego z przepisu skorzystam mam nadzieję :)) może w formie bloku zrobię... hm hm ;)
-
2010/03/28 10:47:28
tylko jak ja potem wyciągnę z dużego pudełka taki blok... trzeba pomyśleć ;)
-
aga-aa
2010/03/28 16:14:17
ale apetycznie się prezentują!
-
2010/03/28 19:05:59
Dziękuję za miłe komentarze :)

Viridianko mozesz zrobić w oryginalnef formie, tak jak podała Marghe na Cinie, w poście jest link :)
-
2010/05/10 16:05:51
czekoladki prezentują się pięknie ;)
muszę przyznać, że ciekawy pomysł z foremką na czekoladki ;) dzięki temu niebawem je zrobie :)