WeekendowaPiekarnia
Blog > Komentarze do wpisu

Kolorowy pasztet

Ten wesoły, kolorowy pasztet świetnie nadaje się nie tylko na Święta, wspaniale ożywi każde wiosenne śniadanie. Nie muszę chyba pisać, że jest pyszny i upiekłam go już drugi raz pod rząd. Trochę przy nim zachodu i sporo naczyń do pozmywania, ale końcowy efekt całkowicie to rekompensuje.

Chciałabym Wam życzyć spokojnych, rodzinnych Świąt i oczywiście mokrego Śmigusa Dyngusa :)



Składniki:

szklanka białej fasoli lub ciecierzycy,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
3 jaja,
2 średniej wielkości buraki,
2 średniej wielkości marchewki,
4 łyżki kaszy manny,
1 łyżka masła,
olej
zmielony kminek
sól, pieprz

Fasolę namoczyć przez noc. Następnego dnia ugotować do miękkości (do gotowania dodaję często liść laurowy i ziele angielskie). Ugotować osobno buraki w łupinach i marchew.
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na maśle i odrobinie oleju. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek i całość przełożyć do ostudzonej fasolki. Fasolę zmiksować, najlepiej 'żyrafą', doprawić do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Dodać jajka i całość dokładnie wymieszać.
1/2 masy przełożyć do osobnej miski (do niej nie trzeba już nic dodawać). 1/2 pozostałej masy przełożyć do kolejnej miski i dodać do niej obrane i pokrojone na kawałki buraki. Do drugiej części masy dodać pokrojone na kawałki marchewki. Obie kolorowe masy zmiksować osobno na gładko. Do buraczkowej i marchewkowej masy dodać po 2 łyżki kaszy manny i dokładnie wymieszać.
Do foremki o długości 20 cm (użyłam silikonowej, której nie trzeba smarować masłem i obsypywać bułką) przełożyć najpierw masę buraczkową, wyrównać i nałożyć masę marchewkową. Na wierzchu rozprowadzić białą masę. Piec ok. 50 minut w 180 minutach, aż patyczek wpity w środek będzie suchy.

Masę można też podzielić na 3 równe części i do trzeciej dodać szpinak, groszek lub fasolkę, żeby powstał zielono-pomarańczowo-czerwony pasztet. Choć mi bardziej podoba się taka wersja :)
piątek, 02 kwietnia 2010, aklat

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2010/04/02 16:10:11
ojej najpiękniejszy pasztet jaki widziałam ;D

wszystkiego co najlepsze i najcudowniejsze w te Święta!
-
ugotujmy
2010/04/02 17:51:11
strasznie fajny ten pasztet
nigdy nie pomyślałabym nawet, że może byc tak cudnie kolorowy
przypomina mi tęczę :-)
-
izaa_a
2010/04/02 18:20:55
piękny....zapisuje i zrobię. Szkoda że nie zdążę na te święta..... Wesołych i radosnych świąt i mokrego dyngusa życzę....;):)
-
2010/04/02 19:22:25
Aklat wspaniały pasztet , przepis zaraz zapisze i po świętach robię , teraz już nie zdążę a szkoda
Wesołych Świąt
-
majanaboxing
2010/04/02 23:08:07
Wow, jest cudny! Wygląda jak ciasto:))
Wesolych Świąt!:))
-
2010/04/02 23:52:49
Ładnie wygląda taki kolorowy, szczególnie świetny dla dzieci.
Wesołych Świąt !
-
bea.w.kuchni
2010/04/03 17:17:11
Alez pieknie kolorowy!

Wesolych Swiat! I smakowitych :)

Pozdrawiam serdezcnie!
-
atina_bc
2010/04/04 07:11:38
Piękny ten pasztet:)
Zdrowych i spokojnych Świąt!
-
edysia79
2010/04/04 13:39:09
Fajny pomysł!

Życzę Ci wesołych Świąt :)
-
olciaky
2010/04/06 16:56:51
Bardzo podoba mi się ten Twój pasztet:)
Napatrzeć się nie mogę:)
Pozdrawiam poświątecznie i serdecznie;)
-
izaa_a
2010/04/09 18:13:17
zrobiłam bardzo smaczny...yyyy tylko ja ślepota jajka przeoczyłam...;)
-
2010/04/10 10:46:23
bardzo się cieszę :) a bez jajek to pewnie kruszy się bardzo? mi ostatnio też się zdarzają takie wpadki ;-)
-
mikimama
2010/05/07 09:06:54
Zdarza mi się zapomnieć o dodaniu jajek, kiedy piekę muffinki. Może dlatego, że to proste ciasta i robi się prawie na pamięć, bez spoglądania w notatki...