WeekendowaPiekarnia
Blog > Komentarze do wpisu

'Wiejski Chleba' czyli Polish Cottage Rye

Nie wiem co takiego jet w tym chlebie, ale piekę go na okrągło. Nie wiem nawet który raz z kolei go piekę, czwarty, piąty... ale nie mam go jeszcze dosyć. Dziwię się, bo przebił nawet Borodinskiego, którego bardzo polubiłam i często ostatnio piekłam :) A to w końcu to tylko woda, mąka żytnia, mąka pszenna i sól.

Jeszcze tak nie miałam z żadnym chlebem. Wygląda na to, że trafiłam na mój idealny przepis. I dopóki moje uwielbienie do tego smaku nie minie, wszelkie inne niewypróbowane receptury będą musiały cierpliwie czekać.

Przepis z książki Local Breads Daniela Leadera podała na Cinie Syso.



Składniki na foremkę długości 20 cm.

Wieczorem w przed dzień pieczenia przygotować zaczyn:
30 g aktywnego zakwasu,
90 g mąki żytniej razowej,
90 g wody
Wymieszać na pastę i odstawić na 8-12h.

Rano dodać:
165 g wody,
250 g mąki pszennej białej,
5 g soli

Dokładnie wymieszać, można mikserem, ja to robię łyżką. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość (2-4h).
Foremkę wysmarować masłem, wysypać otrębami i przełożyć ciasto. Przykryć i odstawić na wyrośnięcia, aż ciasto wypełni foremkę po brzegi (kolejne 2-4h).
Chleb piec 15-20 minut w 240 stopniach. Wyjąć z foremki i dopiekać w 200 stopniach, aż bochenek będzie rumiany i będzie wydawał głuchy odgłos po ostukaniu.
wtorek, 20 kwietnia 2010, aklat
Tagi: zakwas

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
majanaboxing
2010/04/20 22:24:49
Jak taki pyszny to będę musiała go kiedys zrobić. Pysznie wygląda :))
Pozdrawiam Cię ciepło:)
-
bea.w.kuchni
2010/04/20 22:25:05
Przyznaje, ze i mnie ten chleb juz od pewnego czasu kusi. Po Twoejej rekomendacji jeszcze bardziej :)

Pozdrawiam!

-
ugotujmy
2010/04/20 22:35:06
ja jeszcze nie szukałam swojego ulubionego chleba
ale to musi byc niesamowite znaleźc taki smak, który zachwyca i którego nie ma się dośc nawet po 5 bochenkach :-)
-
gosiaa99
2010/04/21 01:34:28
Wiesz w książe "Local Bread" ostatnio widział ten albo podobny chlebek ;) Mam zamier go upiec, twoj cudownie wygląda:)
-
Gość: beataohar, *.mmj.pl
2010/04/21 07:15:38
Ja też uwielbiam Borodinsky, piekę go bardzo często Skoro polecasz ten chleb wiejski, to jutro go wypróbuję Wygląda na wilgotny, czyli taki jak najbardziej lubię
-
tilianara
2010/04/21 08:57:43
Ja wciąż nie mam tego ulubionego, za to uwielbiam jego poszukiwania i próbowanie wciaż nowych chlebowych smaków :) Piękny miąższ ma Twój chlebek :)
-
2010/04/21 12:33:11
Majanko, Beo polecam może i Wam posmakuje tak jak mnie :)

Asiejko ja też nie szukałam, samo mnie znalazła i odczepic się nie chce ;-)

Gosiu, Tilianaro dziekuję :)

Beato mam nadzieję, że i Tobie będzie smakował :)
-
aga-aa
2010/04/21 14:53:50
nie trzeba wyrabiać? powiedz ze nie trzeba, to zrobię, bo leniwa jestem i na wyrabianie mnie nie stać ;)
-
atina_bc
2010/04/21 21:43:25
wygląda cudownie! Bardzo mi sie podoba i po twojej rekomendacji to chyba muszę go upiec :)
-
2010/04/21 22:57:14
Aga toć pisze, że wystarczy łyzką zamiąchać ;-)

Atino polecam :)
-
dziwnograj
2010/05/03 20:07:39
O ja chyba wiem co w nim tak pysznego ;) On nawet wygląda niesamowicie smacznie. Pewnie jest wilgotny ale z chrupiącą skórką, lekko słodkawy i idealny na drugie śniadanie ;)) Tak go sobie wyobrażam.
-
atina_bc
2010/05/26 05:25:30
Upiekłam go i podzielam Twój zachwyt jest pyszny! Bardzo nam smakował:)
-
2010/06/08 23:21:53
Rewelacyjny chleb, dziekuje za przepis!

Od jakiegos czasu pieke chleby na zakwasie, ale zazwyczaj tylko w weekend, bo nie chce mi sie wyrabiac. Ten chleb rzeczywiscie daje rade bez wyrabiania, choc rosnie wolno... Ale za to po upieczeniu ma fantastyczna fakture i utrzymuje wilgotnosc i jedrnosc prawie przez tydzien!

Aktualnie eksperyment w toku, czy zamiast dwoch wyrastan moge dac mu jedno dluzsze, 8 godzinne i upiec po powrocie z pracy ;)
-
2010/06/10 19:23:09
O bardzo się cieszę :) to nadal mój ulubiony chleb i pieke go bez przerwy :) a eksperymentu bardzo jestem ciekawa, daj znac jak rezultaty :)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/12/20 16:23:58
piekny chlebek, czy 30gaktywnego zakwasu?
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/12/20 16:25:13
sory za szybko nacisnełam czy to 30 g suchego zakwasu ?