WeekendowaPiekarnia
Blog > Komentarze do wpisu

Razowe precelki

Taki ten weekend majowy w kratkę. I nie wiadomo, czy wybrać się na wycieczkę, czy zaszyć w domu. Po wczorajszych rowerowych eskapadach dziś wybrałam tą drugą opcję i przez pół dnia polegiwałam sobie na kanapie z książką w jednej ręce i kubkiem herbaty w drugiej. Do szczęścia brakowało mi tylko czegoś dobrego do pochrupania i tak z potrzeby chwili upiekłam precelki.
Razowe, bo i białej mąki została mi tylko odrobina, posypane kminkiem i gruboziarnistą solą. Pyszne :)



Przepis Małej_Mi znaleziony na Cinie, jest także na blogu :)
W oryginale jest jeszcze jajko, którego przez nieuwagę nie dodałam ;-)

Składniki:
1 szklanka mąki białej pszennej,
1/2 szklanki mąki razowej pszennej,
125 ml mleka,
25 ml oleju,
10 g drożdży,
2 łyżki cukru,
1/2 łyżeczki soli

Do smarowania:
100 ml wody,
2 łyżeczki sody

Do posypania:
kminek,
gruboziarnista sól

Z podanych składników zagnieść elastyczne, nieklejące ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1/2h.
Od ciasta odkrajać małe kawałki, wałkować je i formować precelki. Układać na papierze do pieczenia, smarować wodą z sodą i posypać dodatkami.
Piec ok. 15-20 minut w 200 stopniach.


poniedziałek, 03 maja 2010, aklat
Tagi: kminek sól

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
mydelicious
2010/05/03 21:23:43
jakie śliczne! lubię takie fikuśne wypieki :)
-
majanaboxing
2010/05/03 21:33:28
Swietne są te precelki! :)) Bardzo mi się podoba taka przekąska :)

Pozdrowienia:)
-
ugotujmy
2010/05/03 21:59:22
pyszne jest to zdjęcie. to pierwsze.
weekend leniwy, chrupiący, jest dobrze
-
2010/05/03 22:07:22
Fajniutkie :) Ja pamiętam takie precelki z dzieciństwa :) Miłe wspomnienie :)
-
dziwnograj
2010/05/04 10:37:37
:D ale pyszności. Takie precelki to nie tylko na leniwy weekend ale i na rower można zabrać ;) Jak dla mnie cudo.
Ech pogoda denerwuje mnie bardzo. O ile w piątek na termometrze 27 stopni to teraz leje i leje. Już któryś raz musiałam przełożyć poranne wyjście w góry :(
-
Gość: agata, *.chello.pl
2010/05/04 11:01:08
Rewelacyjna przekąska!
-
zawszepolka
2010/05/05 00:23:26
O rany tutaj też piekielnie zimno :(
A precelka wciągnęłabym na śniadanie jutro do kawy :)
-
2010/05/05 12:23:55
To moje wspomnienie z dzieciństwa :) Teraz to i ja mam ochotę na taką przegryzkę :)
-
rain1drop
2010/05/05 15:37:32
Strasznie się ciesze, że przepis przypadł Ci do gustu ( jest tez na moim blogu, nie tylko na cinie). Piękne precelki Ci wyszły :)
Pozdrawiam :)
co do pogody, na weekend po prostu uciekliśmy i mieliśmy wspaniałą pogodę. tym bardziej przykro jest mi teraz, kiedy z krótkiego rękawa muszę szybko wskoczyć w długi, i dodatkowo okręcić szyję szalem :(
-
Gość: , 212.160.201.*
2010/05/06 23:06:11
Muszę się podzielić :D Że skorzystałam z bazowego przepisu, precelki wyszły przepyszne - tyle że ja podzieliłam ciasto na pół i zrobiłam jedne na ostro, drugie na słodko. Na pewno do nich wrócę...