WeekendowaPiekarnia
Kategorie: Wszystkie | przepisy | wydarzenia
RSS
środa, 30 stycznia 2008

Brukselki nie cierpiałam od dziecka, odkąd w przedszkolu męczyłam się nad talerzem pełnym rozgotowanych, zielono-burych kulek. Fuj! Na szczęście kilka lat temu udało mi się oswoić brukselkę i teraz mogę ją jeść w każdych ilościach. Najczęściej w bardzo prostej formie z zasmażką lub startym żółtym serem. Ale niedawno znalazłam przepis na przyrządzenie brukselki w zupełnie inny sposób.

brukselka

Zachęcam gorąco do eksperymentowania i szukania własnego ulubionego przepisu na chrupiącą posypkę. Mi najbardziej smakowała z migdałami lub orzechami nerkowca i taki przepis dziś prezentuję.

Oryginalny przepis znajduje się tutaj

 

Składniki (na 2-3 porcje):

1/2 kg brukselki,

garść migdałów lub orzechów nerkowca (lub innych ulubionych orzechów),

garść ziarna słonecznika,

2 kromki czerstwego pieczywa - drobno pokruszonego,

ząbek czosnku,

olej,

sól i pieprz

Brukselkę obrać z wierzchnich liści i umyć. Ugotować do miękkości. W między czasie migdały sparzyć, obrać z łupinek i grubo posiekać. Rozgrzać patelnie, wlać na nią olej. Migdały chwilę przesmażyć na oleju, gdy się zaczną rumienić wrzucić słonecznik. Cały czas mieszać, żeby się równomiernie zrumieniły. Gdy słonecznik zacznie nabierać koloru wrzucić okruchy z chleba. Pod sam koniec smażenia wrzucić posiekany ząbek czosnku. Doprawić solą i pieprzem.

Brukselkę przełożyć na salaterkę razem z chrupiącą posypką i zaraz podawać.

brukselka

 

wtorek, 29 stycznia 2008

Jednym z moich noworocznych postanowień, obok prowadzenia mojego kulinarnego bloga :), było jedzenie większej ilości świeżych warzyw, hasło brzmiało "Jedz sałatkę przynajmniej raz dziennie, codziennie!" A dziś była wegetariańska wersja sałatki Cezar.

Składniki:

3 główki sałaty rzymskiej,

pół kostki Fety,

czerwona papryka,

czerwona cebula,

3 kromki chleba razowego (najlepiej na zakwasie),

2 ząbki czosnku,

1 łyżka masła,

1/4 szklanki oleju z pestek winogron,

sok z połowy cytryny,

zioła prowansalskie, suszona bazylia,

sól, pieprz

Na patelni rozpuścić masło. Chleb pokroić w dużą kostkę, jeden ząbek czosnku zgnieść nożem (czosnek ma uwolnić aromat, ale nadal być w jednym kawałku) i wrzucić na patelnie. Na małym ogniu smażyć często mieszając, aż grzanki się zrumienią. Sałatę umyć i podrzeć na kawałki, cebulę pokroić w piórka, a paprykę w dużą kostkę, wszystko wymieszać. Fetę pokroić w kostkę i na razie odstawić. Z pozostałych składników zrobić sos (czosnek drobno posiekać) i zalać sałatę. Dokładnie wymieszać. Dodać grzanki i fetę i wymieszać jeszcze raz.

wtorek, 22 stycznia 2008

Śniadanie jest nie tylko najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, ale dla mnie jest też posiłkiem ulubionym i najprzyjemniejszym. Nie ma nic lepszego niż śniadaniowy przysmak ze świeżo zaparzoną kawą i przyniesioną prosto z kiosku gazetą. Dlatego tak lubię (gdy tylko mogę;-) celebrować ten poranny rytuał, ładuję wtedy akumulatory na cały tydzień.

slimaczki

To moje pierwsze drożdżowe ciasto i trochę się obawiałam przed pieczeniem. Ale przepis Bajaderki okazał się być tak prosty, że nawet taki laik jak ja dał sobie z nim radę :)

A ślimaczki wyszły delikatnie drożdzowe i bardzo, bardzo cynamonowe.

Składniki na ciasto:

4 szklanki mąki,

3/4 szklanki ciepłego mleka,

2 jajka,

1/2 szklanki cukru,

5-6 łyżek rozpuszczonego masła,

1/4 łyżeczki soli

Zaczyn:

2 1/4 łyżeczki drożdży instant,

łyżka mąki,

łyżeczka cukru,

1/4 szklanki ciepłego mleka

Nadzienie:

2 łyżki roztopionego masła,

1/2 szklanki cukru,

1-2 łyżeczki cynamonu

cynamonowe slimaczki

Składniki na zaczyn wymieszać i zostawić na 5-10 min. W misce połączyć wszystkie składniki na ciasto i zaczyn i wyrobić elastyczne ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach ok. 40-30 cm. Pokryć rozpuszczonym masłem i posypać równomiernie cukrem zmieszanym z cynamonem. Ciasto zwinąć i delikatnie pokroić na kawałki ok. 2 cm grubości (najlepiej ząbkowanym nożem). Ślimaczki układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia. Piecyk rozgrzać do temperatury 200 stopni i piec 10-15 min.

Ślimaczki zaraz po uformowaniu można włożyć do lodówki i upiec dopiero rano. Wystarczy wyjąć je z lodówki pół godziny przed pieczeniem, żeby zdążyły dojść do temperatury pokojowej.

wtorek, 15 stycznia 2008

Nie przepadam za orzechami. Lubię natomiast masło orzechowe, orzechowe słodkości, a od dzisiaj uwielbiam ciastka z masłem orzechowym. Są idealne! Kruche z miękkim, lekko ciągnącym środkiem, słodkie ze słonawym posmakiem masła orzechowego. I ten wspaniały aromat rozchodzący się po całym domu. Mmmm... niebo w gębie.

ciasteczka

Nie mogłam się zdecydować, który przepis na peanut butter cookis wypróbować. Ostatecznie zmodyfikowałam przepis z Mojej kuchni - pachnącej ciepłem, a ciastka wykończyłam na wzór przepisu ze smittenkitchen.

Składniki (na 15 sztuk różnej wielkości):

80 g masła,

70 g cukru,

1 łyżeczka cukru waniliowego,

białko z jednego jajka,

90 g masła orzechowego,

140 g mąki (pół na pół razowej i białej pszennej),

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,

2-3 łyżki cukru do obtoczenia ciastek

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej ucierając dodać po kolei masło orzechowe, białko, mąkę z sodą. Z ciasta formować kulki, obtaczać je w cukrze i układać na papierze do pieczenia. Widelcem rozgniatać kulki na mniej więcej okrągłe ciasteczka. Blachę z ciastkami wstawić do lodówki na ok. 20 min, w tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Ciastka piec ok. 20 min do zrumienienia. Zostawić kilka minut, aż ostygną.

poniedziałek, 14 stycznia 2008

Kapusta z grzybami to dla mnie nie tylko potrawa wigilijna. W moim domu pojawia się na stole przez całą zimę, jako dodatek do dania głównego, z łazankami czy też jako farsz do pierogów lub krokietów. Tym razem jednak chciałam spróbować czegoś innego i zrobiłam kulebiak z ciasta francuskiego. Gotowe ciasto, które można bez problemu kupić w każdym lepiej zaopatrzonym sklepie lub w supermarkecie, okazało się bardzo proste w obsłudze. Otrzymałam w ten sposób pyszne połączenie delikatnego ciasta i aromatycznego nadzienia. A tak przygotowany kulebiak świetnie nadaje się jako gorąca lub zimna przekąska popijana czerwonym barszczem.

z barszczem

Składniki:

1/2 kg kapusty kiszonej,

20 dag pieczarek,

garść suszonych grzybów,

pół marchewki,

cebula,

4-5 suszonych śliwek,

liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego,

po szczypcie kminku, tymianku i majeranku,

kilka łyżek oleju,

sól, pieprz

Kapustę pokroić, marchew zetrzeć, cebule drobno posiekać. Wszystko przełożyć do garnka, dodać trochę wody i gotować pod przykryciem. Suszone grzyby zalać wrzątkiem, gdy zmiękną pokroić na spore kawałki i dodać wraz z wodą do kapusty. Pieczarki pokroić na średniej wielkości kawałki i też dodać. Dorzucić śliwki i przyprawy i wszystko razem dusić, aż kapusta zmięknie i nabierze brązowego koloru i grzybowego aromatu. W razie potrzeby dolewać trochę wody, żeby się nie przypaliła. Po 40 minutach do 1 godziny powinna być gotowa.

kulebiak

Kulebiak z ciasta francuskiego:

gotowe ciasto francuskie,

kapusta z grzybami,

białko,

kminek

Żeby wykorzystać kapustę z grzybami jako farsz należy ją przesmażyć, żeby odparować nadmiar soku i ostudzić. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni. Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na pół. Na oba płaty położyć farsz zostawiając wolne brzegi. Dłuższy bok posmarować białkiem i zwinąć ciasto. Końce ścisnąć, żeby farsz nie wypłynął. Wierzchy kulebiaków posmarować białkiem, posypać kminkiem i ostrym nożem delikatnie ponacinać po skosie. Piec 15-20 min, do zrumienienia.

poniedziałek, 07 stycznia 2008

W takie zimowe dni jak dzisiaj, ponure i mroźne, zawsze mam ochotę na coś rozgrzewającego i sycącego. Najlepiej w takiej roli sprawdza się zupa cebulowa. Robi się ją bardzo szybko i po prostu nie może się nie udać.

zupa cebulowa

Składniki:

2 duże cebule,

3 łyżki masła,

1 łyżeczka cukru,

1 łyżka mąki,

ok. 1/2 litra wywaru warzywnego lub wody,

sól, pieprz

1-2 kromki lekko czerstwego pieczywa

starty żółty ser

ceulowa

W garnku rozpuścić masło. Cebule pokroić na cienkie półplasterki i smażyć na maśle aż zmięknie. Wsypać cukier i mąkę i smażyć 1-2 minuty. Gdy zacznie się rumienić wlać wywar i gotować 15-20 min. Na końcu doprawić.

Pieczywo pokroić w dużą kostkę i zrumienić na patelni (lub w piekarniku) potrząsając od czasu do czasu.

Jeść posypane startym serem i grzankami.

Jeśli nie mam akurat wywaru, gotuję zupę na wodzie i dodaje liść laurowy i ziele angielskie. Można też użyć kostki rosołowej.

Przepis pochodzi z książki "Dania Jarskie. Wielka Księga Kucharska".

Proporcje na jedną głodną osobę.

 
1 , 2