WeekendowaPiekarnia
Kategorie: Wszystkie | przepisy | wydarzenia
RSS
piątek, 22 stycznia 2010
Generalnie nie lubię pączków. Te kupne są zbyt tłuste, przesłodzone i najczęściej czuć je starym tłuszczem. Ale domowymi, smacznymi pączkami nie pogardzę, szczególnie jeśli smakują tak jak te: włoskie pączki z ricotty z delikatnym aromatem pomarańczy. Ciężko się powstrzymać, ciągle sięgałam po kolejnego i kolejnego pączka. Aż nie został żaden ;-)

Najlepiej smakują jeszcze odrobinę ciepłe, a cukrowa posypka przyjemnie oblepia palce.



Przepis lekko zmodyfikowany z bloga Anice&Cannella.

Składniki na ok. 32 pączki:
25 g roztopionego masła,
60 g cukru,
skórka starta z połowy pomarańczy,
150 g ricotty,
2 żółtka,
250 g mąki,
szczypta soli,
18 g świeżych drożdży

Do obtoczenia:
5 łyżeczek cukru,
1 łyżeczka cynamonu

olej do smażenia

W misce połączyć wszystkie składniki i wyrobić. Jeśli ciasto jest zbyt ścisłe lub suche można dodać trochę mleka. Ciasto powinno być wyraźnie wilgotne i trochę lepkie, ale przyjemne w obróbce. Zostawić do wyrośnięcia na 40-60 minut.
Ciasto podzielić na 4 części z każdej uformować wałek i pokroić na kawałki. Z każdego kawałka utoczyć kulkę i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut. Pączki można układać na papierze do pieczenia, żeby się nie przyklejały i przykryć ściereczka.
W niedużym rondlu zagrzać olej (ok. 2 cm głębokości) i przykręcić gaz. Olej nie może być zbyt gorący, gdyż skórka zbyt szybko się zrumieni a środek pozostanie surowy. Smażyć partiami pączki po 5-6 na raz po 4 minuty z każdej strony.
Pączki wyłowić, odsączyć na papierze i od razu obtaczać w cukrze zmieszanym z cynamonem.