WeekendowaPiekarnia
Kategorie: Wszystkie | przepisy | wydarzenia
RSS
piątek, 21 listopada 2008

Początkowo nie byłam przekonana do tego przepisu. Osobiście nie przepadam za wypiekami, w których łączy się ser i cytrusy. Prawdopodobnie dlatego nie przypadł mi do gustu sernik nowojorski, który piekłam jakiś czas temu. Nie wiem co mnie ostatecznie przekonało, prawdopodobnie smakowite zdjęcia Liski, które zamieściła na blogu. Zaryzykowałam i opłaciło się. Sernik jest obłędny - piernikowy, kruchy spód w połączeniu z lekko pomarańczową masą serową to prawdziwe zimowo-świąteczne połączenie. Gorąco polecam!


Przepis pochodzi ze strony White Plate.

Składniki na spód:

200 g ciasteczek (użyłam razowych Krakusa),

100 g masła,

2 łyżki przyprawy do pierników 

Składniki na masę serową: 

500 g sera mielonego do serników,

150 g cukru pudru,

4 jaja,

skórka starta z jednej pomarańczy,

1/2 łyżeczki przyprawy do pierników,

2 łyżki cukru waniliowego,

1 łyżka proszku z budyniu waniliowego

Ciasteczka drobno pokruszyć lub zmielić w malakserze i wymieszać dokładanie z przyprawą do pierników i masłem. Foremkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę z ciastek. Uformować płaski spód i schłodzić w lodówce.

Jajka wymieszać z resztą składników (z wyjątkiem sera). Nie ubijać, wystarczy dokładnie je połączyć. Ser przełożyć do miski i partiami dodawać masę jajeczną. Dokładnie połączyć i wylać na ciasteczkowy spód.

Piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Sernik ostudzić i schować do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.


środa, 12 listopada 2008

... na orzechowy weekend.

Juz od dawna chciałam upiec te wywodzące się z kuchni żydowskiej rogalik. Na komputerze mam cały folder pełen przepisów. Są tam wersje zwijane jak rogaliki albo jak ślimaczki, z nadzieniem orzechowym, cynamonowym i bakaliowym. Mnóstwo pysznych wariantów i możliwości. 

W końcu musiałam spróbować, szczególnie że nadarzyła się idealna okazja - orzechowy weekend.


Składniki na ciasto:

250 g sera mielonego,

200 g masła,

50 g cukru,

250 g mąki,

szczypta soli

Składniki na nadzienie I:

50 g orzechów laskowych,

kilka łyżek dżemu morelowego

Składniki na nadzienie II:

50 g orzechów laskowych,

3 łyżki stopionego masła,

cukier

Na wierzch:

jajko,

cukier

Ser i masło wymieszać razem, najlepiej mikserem. Dodać cukier, sól i mąkę i dalej mieszać. Powinny powstać grudki ciasta, zlepić je dłońmi w kulę i chwilę wyrabiać. W razie potrzeby można dodać więcej mąki, żeby ciasto nie było zbyt mokre. Ciasto schować do lodówki, najlepiej na całą noc.

Orzechy zmielić grubo, masło rozpuścić.

Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na cienki okrągły placek. Dwa pierwsze placki posmarować dżemem morelowym i posypać zmielonymi orzechami. Każdy placek podzielić na 8 części, powstałe trójkąty zwinąć w rogaliki, zaczynając od szerszego końca. Kolejne dwa placki posmarować rozpuszczonym masłem, posypać równomiernie orzechami i cukrem i podobnie zwinąć rogaliki.

Piec rozgrzać do temperatury 180 stopni. W między czasie rogaliki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem. Piec ok. 20-25 min, aż się zrumienią.

A rogaliki wychodzą pyszne, ciasto lekko się listkuje (chyba dobrze napisałam?), jest kruche i mimo dużej ilości masła, wcale nie za tluste. Do tego orzechowe nadzienie (mi najbardziej smakowało to maślano-orzechowe) i nic więcej do szczęścia nie trzeba :)

poniedziałek, 03 listopada 2008

Czyż te bułeczki nie wyglądają zjawiskowo? Choć sprawiają wrażenie, że do ich wykonania potrzebne są ogromne kulinarne umiejętności i mnóstwo czasu, bułeczki te robi sie bardzo szybko i wystarczy minimum zdolności manualnych. A jak pysznie smakują.

Jestem fanką drożdżówek z makiem, wiec Makowyje pluszki znalazły się od razu na mojej liście ulubionych drożdżowych wypieków.  

Przepis pochodzi ze strony Agnieszki.

Składniki:

500 g mąki,

50 g cukru,

50 g rozpuszczonego masła,

ok. 300 ml mleka,

1 1/2 łyżeczki majonezu,

20 g drożdży,

szczypta soli

Nadzienie:

rozpuszczone masło,

cukier,

mak

Wszystkie składniki ciasta przełożyć do miski i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia (na ok. 1 h). Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 16 części i z każdej formujemy kulkę.  Każdą kulkę wałkujemy na nieduży placuszek i smarujemy rozpuszczonym masłem. Posypujemy równomiernie makiem i cukrem. Placuszek zwijamy, przekrawamy przez środek i wywijamy brzegi. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 min. Pluszki smarujemy mlekiem i wstawiamy do pieca na 20-30 min.

Dokładna instrukcja jak wywijać pluszki znajduje się tu.

Miłego wywijania!