WeekendowaPiekarnia
Kategorie: Wszystkie | przepisy | wydarzenia
RSS
czwartek, 27 marca 2008

Przy okazji poprzedniego postu i mojego pierwszego wypieku chleba, Agnieszka napisała, że łatwo może się to przerodzić w nałóg. Coś w tym jest. :) Póki co przyznaję, że pieczenie domowego chleba bardzo wciąga.

Z okazji pierwszego dnia wiosny (który wypadł tydzień temu) i żeby przywołać wiosenną pogodę upiekłam prawdziwie wiosenny chleb. I muszę przyznać, że jest o niebo lepszy od poprzedniego. Szczypiorek nadaje mu wspaniałego aromatu, a pieprz w nadzieniu (którego jak zwykle hojnie sypnęłam) ostrości, dzięki czemu jest to chleb z charakterem.

Pomysł na ten wypiek zaczerpnęłam ze wspaniałego węgierskiego bloga. Natomiast jako bazę wykorzystałam zmodyfikowany przepis na ciasto chlebowe z poprzedniego chleba cebulowego .

Wspaniale pasowałby jako dodatek do delikatnych, wiosennych zup, albo z twarożkiem na śniadanie.

Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej,

1 szklanka mąki orkiszowej,

pół szklanki płatków owsianych,

sól,

letnia woda,

4-5 łyżek oliwy z oliwek

Składniki na zaczyn:

20 g drożdży świeżych,

1/2 szklanki ciepłego mleka,

1 łyżeczka cukru,

1 łyżeczka mąki

Nadzienie:

pęczek szczypiorku,

pęczek natki pietruszki,

sól, pieprz,

szczypta gałki muszkatołowej,

2-3 łyżki oliwy z oliwek

 

Składniki potrzebne do zrobienia zaczynu wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 min. Na stolnicę lub do dużej miski wsypać suche składniki, dodać zaczyn drożdżowy i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli jest taka potrzeba dolać trochę wody. Wlać oliwę i powtórnie wyrobić, aż cała wchłonie się w ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 1/2 godziny do wyrośnięcia.

Szczypiorek i natkę drobno posiekać. Dodać resztę składników i wymieszać.

Ciasto oprószyć mąką i rozwałkować cienko na kształt prostokąta. Posmarować równomiernie nadzieniem, zwinąć w rulon i uformować okrąg zlepiając lub zakładając na siebie jego końce. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1/2 godziny. Piec przez 1 godzinę.

Tym razem gotuję razem z:

BreadBakingDay #8 - celebration breads