WeekendowaPiekarnia
Kategorie: Wszystkie | przepisy | wydarzenia
RSS
sobota, 30 maja 2009

Ostatnio inne sprawy zaprzątają mi głowę i nie chce mi się nawet gotować. Prawie zaprzestałam też pieczenia chlebów, szczególnie, że mój zakwas spleśniał (w lodówce!) i nie mam na razie ochoty na jego reaktywację.

Ale powoli zaczyna się u mnie truskawkowy sezon, może wiec i ochoty do pichcenia mi przybędzie. A póki co zafascynowana czekoladowymi naleśnikami, które zaprezentowała Adrijah na cincinie zapragnęłam też takie zrobić. No, prawie takie same, gdyż przypomniałam sobie, że gdzieś już podobne czekoladowe naleśniki widziałam i odkopałam przepis na blogu Liski.

I oto są:

Składniki:

95 g mąki,

3,5 łyżki kakao,

1,5 łyżki cukru (waniliowego),

2 jajka,

250 ml mleka,

3 łyżki piwa (zastąpiłam szczyptą proszku do pieczenia),

30 g rozpuszczonego masła

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić na 24h (u mnie ok. 1,5h). Naleśniki smażyć krótko z obu stron (po ok. 20 sekund).

Gotowe przekładać słodkim twarożkiem. Podawać z truskawkami (ewentualnie sosem truskawkowym)

PYSZNE!

Zupełnie przypadkiem udało mi się wziąć udział w kulinarnej akcji 'Naleśnikowy tydzień' :)

wtorek, 12 maja 2009

Nigdy specjalnie nie przepadałam za galaretkami, ale odkąd zostałam wegetarianką i tradycyjne galaretki na żelatynie pozostały poza moim zasięgiem zaczęło mi ich brakować. Ich sztywnej, lekko trzęsącej się konsystencji, rozpływających się w ustach, kolorowych smaków. Już jakiś czas temu kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością opakowanie agaru i wypróbowuję nowe smaki. A ta z rabarbaru szczególnie przypadła mi do gustu i nie mogłam się doczekać kiedy znowu ja zrobię. I oto jest!

Przepis pochodzi z książki Sophie Grigson's Feasts for a Fiver.

Składniki:

700g rabarbaru,

300g cukru,

szklanka soku z pomarańczy,

2 łyżeczki agaru (lub 4 listki żelatyny),

3 owoce kardamonu (opcjonalnie)

Rabarbar umyć, pokroić w 1 cm kawałki i wymieszać z cukrem i sokiem z pomarańczy. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć folią i piec ok. 30 min w nagrzanym piekarniku, aż rabarbar zmięknie, ale nie straci kształtu. Przełożyć na sito i pozostawić, aż sok odcieknie.

Rabarbar można wykorzystać do ciasta, na przykład tego lub tego.

Sok zmierzyć i uzupełnić wodą lub sokiem z pomarańczy do 600 ml. Mimo, że zmniejszyłam ilość cukru i sok i tak był za słodki, więc wody dolałam trochę więcej, i całego płynu było ok. 800 ml.

Soku zagotować razem z rozgniecionym kardamonem. Zmniejszyć ogień i dodać agar rozprowadzony w kilku łyżkach wody. Gotować ok. 10 min. Gotową miksturę przelać przez sitko i rozlać do czterech kieliszków lub szklaneczek.

Ostudzić, a następnie schować do lodówki.

Kardamon nadaje galaretce ciekawego, lekko orientalnego posmaku. Ale jeśli ktoś nie lubi lub nie ma można go pominąć, i bez niego galaretka będzie pyszna.

czwartek, 07 maja 2009

W końcu się doczekałam i po długich poszukiwaniach wypatrzyłam na bazarku pęk dorodnego rabarbaru. Pozostało jedynie wybrać przepis na ciasto. Przeszukałam moje pliki z przepisami i wyciągnęłam ten przepis niny, który stał się bazą do mojego rabarbarowego placka. Rabarbar przygotowałam zgodnie z przepisem na galaretkę rabarbarową, na którą przepis później, a kruszonka to improwizacja. I tak oto na moim stole wylądowało pyszne, bardzo wiosenne ciasto. 

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

1/2 szklanki cukru,

1/2 łyżeczki soli,

2 jajka,

1 szklanka maślanki,

1/4 szklanki rozpuszczonego masła,

Na wierzch:

700 g rabarbaru,

300 g cukru,

1 szklanka soku z pomarańczy,

Kruszonka:

1/2 szklanki mąki,

2-3 łyżki cukru,

3-4 łyżki miekkiego masła

Rabarbar umyć, pokroić w 1 cm kawałki i wymieszać z cukrem i sokiem z pomarańczy. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć folią i piec ok. 30 min w nagrzanym piekarniku, aż rabarbar zmięknie, ale nie straci kształtu. Przełożyć na sito i pozostawić, aż sok odcieknie. Nie wyciskać! Sok pozostawić do galaretki.

Składniki kruszonki dokładnie wymieszać, najlepiej rozetrzeć w palcach, żeby powstały grudki.

W jednej misce wymieszać suche składniki ciasta, a w drugiej mokre. Przelać masę jajeczno-maślankową do mąki i dokłądnie wymieszać. Foremkę (średnicy 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto rozprowadzając je równomiernie (co jest dosyć trudne, gdyż ciasto jest bardzo gęste).

Na wierzch wyłożyć odsączony rabarbar i kruszonkę.

Piec ok. 30 min w 180 stopniach, aż wierzch się zacznie rumienić.