WeekendowaPiekarnia
Kategorie: Wszystkie | przepisy | wydarzenia
RSS
środa, 04 czerwca 2008

To mój ulubiony sos pomidorowy.

Najlepiej smakuje w takiej postaci ale równie świetnie sprawdza się jako baza do dalszych eksperymentów: z papryką, cukinią, oliwkami. Według uznania. Tym razem w wersji bardzo prostej i wykwintnej jednocześnie. Ze świeżym szpinakiem. Pycha!

 

Składniki:

pomidory z puszki,

1 średnia cebula,

2 ząbki czosnku,

suszona bazylia, zioła prowansalski,

sól, pieprz, ostra papryka,

olej,

Dodatkowo: 

2 garści świeżego szpinaku (ok. 300g),

makaron spaghetti,

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Pomidory rozdrobnić i wraz z zalewą wrzucić do cebuli. Dodać zioła i przyprawy. Gotować na niewielkim ogniu ok. 15-20 min, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodać drobno posiekany czosnek.

Szpinak umyć i usunąć łodyżki. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Gdy już będzie prawie gotowy wrzucić liście szpinaku i gotować jeszcze przez minutę. Odcedzić.

Makaron przełożyć na talerze, polać sosem i udekorować śmietaną lub parmezanem. Smacznego!